Test Pap

Η σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης των κακοήθων νόσων όλων των οργάνων είναι προφανής. Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως αποκτά, όταν πρόκειται για νέες γυναίκες, λόγω του οτι η θεραπεία είναι αποτελεσματική και η διαφύλαξη της αναπαραγωγικής ικανότητας είναι εφικτή.

Η κυτταρολογική εξέταση τεστ Παπανικολάου (γνωστή και σαν test Pap) ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (σε στάδιο που η θεραπεία είναι ριζική).

Έχει καθιερωθεί διεθνώς ως προληπτική εξέταση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εχει δε αποδώσει σημαντικά, όπως διαπιστώνεται από τη σαφή ελάττωση της συχνότητας του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου.

Στατιστικά στοιχεία

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα είναι τρίτος σε συχνότητα γυναικολογικός καρκίνος, μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.

Προετοιμασία

Το τεστ Παπανικολάου γίνεται σε ημέρες εκτός εμμήνου ρύσεως και αφού προηγηθεί αποχή και αποφυγή εσωτερικών πλύσεων του κόλπου για ένα 48ωρο.

Είναι επώδυνη εξέταση;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.

Πότε πρέπει να γίνεται;

Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται μιά φορά κάθε χρόνο από τότε που η γυναίκα ξεκινά σεξουαλικές σχέσεις και περίπου μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Πρέπει να υπάρχει συνεργασία γυναικολόγου και κυτταρολόγου.

Πότε συνδυάζεται με κολποσκόπηση;

Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να συμπληρώνεται και από κολποσκόπηση σε περίπτωση που ανευρίσκονται μη φυσιολογικά ευρήματα. Αυτό βέβαια, θα το αποφασίσει ο γιατρός σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση