Μιλώντας στα παιδιά για σεξ

Μιλώντας στα παιδιά για σεξΕνας από τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μεταδίδουν αρνητικά μηνύματα στα παιδιά τους, για τη σεξουαλικότητα και τα γεννητικά τους όργανα είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν όλα τα παραπάνω. Συνήθως χρησιμοποιούνται είτε ακατάλληλες λέξεις ή εκφράσεις όπως π.χ «πιπί», «απόκρυφα» κ.α ενώ πολλές φορές οι γονείς αποφεύγουν ακόμα και να δώσουν όνομα στα όργανα αυτά.Από τη λανθασμένη χρήση των λέξεων είναι δυνατόν να προκληθούν πολλές παρεξηγήσεις στο ίδιο το παιδί που αφορούν το σώμα του καθώς και η πιθανότητα να νοιώθουν αμήχανα καθώς όλα τα υπόλοιπα μέρη του σώματος του έχουν όνομα ενώ τα γεννητικά όργανα όχι. Καθώς στο αγόρι τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού και το ίδιο ακόμα μπορεί να ξεχωρίσει το πέος από τον πρωκτό (αλλά όχι και τους όρχεις, για τη χρησιμότητα των οποίων αργεί να μάθει) στο κορίτσι η ενημέρωση θα πρέπει να είναι πιο σαφής.

Οι γονείς συνηθίζουν να απλοποιούν τα θηλυκά γεννητικά όργανα χρησιμοποιώντας μόνο μία λέξη (αιδοίο ή κόλπος), παραλείπουν όμως τα υπόλοιπα όπως την κλειτορίδα, την ουρήθρα και τον πρωκτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρανοήσεις. Ένα κορίτσι το οποίο δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά μπορεί να συνδέσει π.χ τα γεννητικά του όργανα με τη λειτουργία του πρωκτού (αφόδευση) και να θεωρεί την περιοχή του αιδοίου ως βρώμικη.

Η μητέρα λοιπόν θα πρέπει να εξηγεί με σαφήνεια στην κόρη της τη διαφορά των οργάνων αλλά και τη λειτουργία τους. Η χρησιμότητα εδώ είναι διπλή. Η σωστή υγιεινή του κοριτσιού θα το βοηθήσει να είναι καθαρό και να αποφύγει τον κίνδυνο λοιμώξεων (π.χ ουρολοίμωξη ή κολπίτιδα) και από την άλλη πλευρά θα καταλάβει ότι η κλειτορίδα που έχει ως όργανο θα της χρησιμεύσει αργότερα για τη σεξουαλική της απόλαυση.
Το ίδιο από τη μεριά του θα πρέπει να κάνει και ο πατέρας στο γιο του εξηγώντας του όχι μόνο για το πέος αλλά και για τους όρχεις και τον πρωκτό.

Βοηθήστε το παιδί να αισθανθεί άνετα

Η χρήση των σωστών λέξεων βοηθά το παιδί να κατανοήσει το σώμα του αλλά και τις βασικές λειτουργίες των οργάνων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θεωρεί τα γεννητικά του όργανα ως κάτι το ακάθαρτο ή κάτι το κακό.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη σεξουαλική επαφή. Και σε αυτό το θέμα πολλές εκφράσεις των γονέων είτε είναι ακατάλληλες είτε ακόμη και χυδαίες.
Αν μέσα στο σπίτι χρησιμοποιούνται λέξεις που υποβιβάζουν την αξία της ερωτικής επαφής, τα λανθασμένα και αρνητικά μηνύματα που μπορεί να λάβει το παιδί είναι πολλά όπως π.χ μπορεί να φοβηθεί, να θεωρεί το sex κακό ή ακόμα και να ντρέπεται για το φύλο του και τη σεξουαλικότητα του.

Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους

Όπως έχουμε μάθει να μιλάμε απλά, και συνηθίζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έτσι και για τα γεννητικά όργανα αλλά και για τη σεξουαλική επαφή ας μην κάνουμε εξαιρέσεις.
Πολλοί γονείς βρίσκουν δύσκολο να μιλήσουν στο παιδί τους για αυτά τα θέματα αφού και οι ίδιοι μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου τα θέματα αυτά ήταν ταμπού.
Τα θέματα όμως που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά είναι πολύ κρίσιμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού, και καλό είναι οι γονείς να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη δική τους ντροπαλότητα και αμηχανία για το καλό του παιδιού τους.
Υπάρχουν ακόμη πολλά βιβλία, που ανάλογα με την ηλικία του παιδιού εξηγούν με πολύ όμορφο τρόπο το σώμα και την ερωτική επαφή χωρίς να σοκάρουν. Ετσι ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι η αρχή για να συζητήσετε με το παιδί σας αν δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε μία τέτοια κουβέντα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση