αρσενικο | τρυχοτυλομανια | φυσιολογοκες τιμες θερμοκρασιας σωματος εγκυμοσυνη | ορθοσκόπηση πως γίνεται

Επιπτώσεις μετά από σπληνεκτομή


Αιματολογικές επιπτώσεις σπληνεκτομής

Στον ενήλικα η αφαίρεση του σπλήνα έχει λίγες κλινικές επιπτώσεις. Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν αλλάζει μπορεί όμως να εμφανιστούν ερυθροκύτταρα με κυτταροπλασματικά έγκλειστα και σιδηροκύτταρα. Αμέσως μετά τη σπληνεκτομή παρατηρείται κοκκιοκυττάρωση, η οποια αντικαθίσταται τις επόμενες εβδομάδες από λεμφοκυττάρωση και μονοκυττάρωση.

Τα αιμοπετάλια συνήθως είναι αυξημένα, μερικές φορές ιδιαίτερα, και παραμένουν στα επίπεδα 400.00-500.000/μL πάνω από χρόνο. Σε περιπτώσεις σπληνεκτομής για αιμολυτική αναιμία, οι τιμές των αιμοπεταλίων μπορεί να φτάνουν τα 2 -3 εκατομύρια/μL. Στις περιπτώσεις αυτές δε συνιστώνται αντιθρομβωτικοί παράγοντες, αλλά η χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων (ασπιρίνης), για να προληφθεί ο κίνδυνος της θρόμβωσης.

Σήψη μετά από σπληνεκτομή

Μετά τη σπληνεκτομή οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σ' αυτή, είναι πιο επιρρεπείς στην κεραυνοβόλο μικροβιαιμία. Το γεγονός αυτό οφείλεται
- στην ελαττωμένη κάθαρση των μικροβίων απότο αίμα
- στα ελαττωμένα επίπεδα IgM (ανοσοσφαιρινών)
- στη μειωμένη δραστηριότητα των οψωνινών (κύτταρα αμυντικού μηχανισμού)

Οσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενή και όσο πιο σοβαρή η αιτία για την οποία υποβλήθηκε σε σπληνεκτομή, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για λοίμωξη μετά σπληνεκτομής. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος όταν η σπληνεκτομή έγινε για τραύμα σπληνός. Ο κίνδυνος στα μικρά παιδιά είναι μεγάλος, κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση (80%, αν έγινε για νόσο δικτυοενδοθηλιακού συστήματος). Στους μεγαλύτερους ασθενείς, χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας το πσοστό είναι 0,5-1% το χρόνο. Ο πρώτος χρόνος μετά τη σπληνεκτομή είναι ο πιο επικίνδυνος σε σχέση με τους υπολοίπους που ακολουθούν.

Η θανατηφόρα σήψη είναι πολύ σπάνια στους ενήλικες. Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: Ηπια, μη ειδικά συμπτώματα, που ακολουθούνται από υψηλό πυρετό, σηπτικό σοκ, που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο. Συχνή επιπλοκή είναι η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη. Οι μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται για το σύνδρομο είναι ο μηνιγγητιδόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας και ο αιμόφιλος της γρίππης.

Ως προς την πρόληψη της νόσου, η επίγνωση αυτού του μοιραίου συνδρόμου μετά από σπληνεκτομή έχει περιορίσει τον αριθμό των σπληνεκτομών. Πολλές φορές γίνονται προσπάθειες διάσωσης ενός τμήματος του σπλήνα (μερική σπληνεκτομή) ή αυτομεταμόσχευση σπληνικού ιστού, έτσι ώστε να διατηρείται κάποια λειτουργία του σπλήνα.

Τέλος η προφυλακτική χορήγηση πολυδύναμου εμβολίου κατά των παθογόνων μικροβίως, αμέσως μετά τη σπληνεκτομή και σε επαναληπτική δόση μετά 4-5 χρόνια, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου. Επειδή το εμβόλιο καλύπτει το 80% των μικροοργανισμών, συνιστάται η προφυλακτική διετής λήψη πενικιλλίνης από το στόμα. Η αντιβιοτική κάλυψη είναι κρίσιμη κυρίως στα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών. Γενικά η σπληνεκτομή στα μικρά παιδιά πρέπει να αναβάλλεται έως την ηλικία των 4 ετών, εκτός εάν προκύψει απόλυτη ένδειξη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.