Δεν πείθονται οι Ελληνες για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος

Αν και η αντικαπνιστική εκστρατεία στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία φαίνεται να αποδίδει, καθώς παρατηρείται μείωση της συχνότητας του καρκίνου του πνεύμονα, στη χώρα μας την επόμενη δεκαετία η επίπτωση αυτής της μορφής του καρκίνου θα είναι ίσως μεγαλύτερη απ’ ό,τι του καρκίνου του μαστού.

Την απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ιατρικής Ογκολογίας κ. Πάρις Κοσμίδης, κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Φόρουμ Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Αντίθετα ιδιαιτέρως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα στην παιδιατρική ογκολογία, δεδομένου ότι το 90% των παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία θεραπεύονται, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στη συνέχεια του βίου τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, ο παιδικός καρκίνος θεωρείται σπάνια αρρώστια καθώς σε κάθε 100.000 παιδιά κάθε χρόνο, 14 παιδιά παθαίνουν κάποια μορφή καρκίνου.

Στη συνάντηση των Χανίων επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η μάχη κατά του καρκίνου πρέπει να γίνεται συγκροτημένα και με συνεργασία όλων των επιστημόνων.

Το ζητούμενο όλων είναι η πρόληψη της νόσου που σύμφωνα με το διευθυντή της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων Γιάννη Βαρθαλίτη, μπορεί να γίνει μέσω οργανωμένων προγραμμάτων.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Περιφερειάρχης Υγείας Κρήτης κ. Β. Μπαρδής, ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης θα συνεργάζονται με σύστημα τηλεδιάσκεψης.

Μέσω αυτού θα υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση όλων των ογκολόγων του Ογκολογικού Συμβουλίου Κρήτης που θα λειτουργεί με ευθύνη του ΠΕΣΥ (Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας). Ταυτόχρονα θα μπορεί να γίνεται και ανταλλαγή απόψεων για συγκεκριμένους ασθενείς με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση