Ο ρόλος του ανοσοποιητικού στην εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης

Μία δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης, μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Το ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζουν δεν καταπολεμά μόνο τα βακτήρια και τους ιούς, αλλά βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, με την βοήθεια μίας πρωτεΐνης που παράγει και η οποία ονομάζεται MBL (mannose-binding lectin).

Σε πολλούς ανθρώπους λόγω κάποιας γενετικής δυσλειτουργίας, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν παράγει την MBL, με συνέπεια τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα στα άτομα αυτά να είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στην Βρετανία υπολογίζεται ότι το 22,5% του πληθυσμού έχει αυτή τη γενετική ιδιομορφία, ενώ στην Αφρική το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 35%.

Στόχος τώρα είναι η εύρεση μίας ουσίας που θα μπορεί να παίξει το ρόλο της MBL, στα άτομα αυτά. Η πρόβλεψη είναι ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό στα επόμενα έξι χρόνια και μάλιστα ότι η ουσία αυτή θα προέρχεται από το φυτικό βασίλειο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση