Ο ρόλος των σνακ στη διατροφή

Ο ρόλος των σνακ στη διατροφήΟ σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει σημαντικά και τις διατροφικές μας συνήθειες. Το διατροφικό μοντέλο “πρωινό μεσημεριανό και βραδινό” δεν ισχύει πλέον για τους περισσότερους. Τα ωράρια εργασίας, καθώς και το ό,τι περνούμε πλέον τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το παραδοσιακό αυτό διατροφικό μοντέλο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία ονομάζονται σνακ. Ποιός είναι όμως ο ρόλος των σνακ στη διατροφή; Μήπως έχουν συμβάλει και αυτά στην έξαρση της παχυσαρκίας ή αποτελούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής; Επειδή τα σνακ ή μικρογεύματα, σε ελεύθερη μετάφραση, αποτελούν πλέον τρόπο ζωής, το Care σας ενημερώνει για το ρόλο τους στη διατροφή.

Τι σημαίνει σνακ

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς σημαίνει σνακ, ο πιο αποδεκτός ορισμός είναι ότι ένα σνακ είναι ο,τιδήποτε καταναλώνεται εκτός του πρωινού, του μεσημεριανού και του βραδινού γεύματος.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι ορισμοί για τα σνακ. Για παράδειγμα σνακ μπορεί να οριστεί και κάποιο μικρογεύμα το οποίο δεν ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων όπως για παράδειγμα 300 KCal (θερμίδες).

Ωστόσο σνακ μπορεί να θεωρηθεί και οποιοδήποτε μικρό γεύμα, το οποίο αντικαθιστά ένα από τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας.

Γιατί όμως καταφεύγουμε στα σνακ;

Παρά τις έντονες διαφορές που παρατηρούνται στις διατροφικές συνήθειες του κόσμου, ένα είναι κοινό. Τα σνακ που καταναλώνουμε ολοένα και αυξάνονται.

Ο βασικός λόγος είναι το ό,τι έχουμε πλέον απομακρυνθεί από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, των τριών βασικών γευμάτων της ημέρας, γεγονός που οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται και το ό,τι τα μέλη της σύγχρονης οικογένειας δε συγκεντρώνονται πλέον για να γευματίσουν μαζί, ενώ τα γεύματα της ημέρας οργανώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εναρμονίζονται με τον πολυάσχολο τρόπο ζωής.

Επιπλέον η διαθεσιμότητα των τροφών που μπορούν να καταναλωθούν εκτός σπιτιού, όπως για παράδειγμα στο χέρι ή στο χώρο εργασίας, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μας παχαίνουν τα σνακ;

Η γενική αντίληψη είναι ότι τα σνακ μας παχαίνουν. Αυτή η ιδέα επικρατεί γιατί οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το σνακ με τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες, χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο.

Αν για παράδειγμα σκεφτούμε ότι στα σνακ συγκαταλέγονται και τα φρούτα, αλλά και απλά μικρογεύματα χαμηλά σε θερμίδες, όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης (σουσαμένιο), θα καταλάβουμε γιατί αυτό δεν ισχύει.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα, τα σνακ δεν έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία, ενώ υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι τα σνακ μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους ή ακόμα και στην απώλεια βάρους.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι η συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα σε μία ημέρα δηλαδή, να μην ξεπερνούν τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες.

Μάλιστα τα σνακ συμβάλουν και στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που δεν προκαλεί έντονη αίσθηση πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κατανάλωση σνακ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να έχει σημαντικό όφελος όχι μόνο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά και στην εξισορρόπηση της διατροφής, καθώς η επιλογή υγιεινών τροφών σαν σνακ, συμβάλει και στην ικανοποιητική πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Τα σνακ έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους, ενώ σε μερικές χώρες οι άνθρωποι τρώνε, κατά μέσο όρο, ακόμα και 6-7 φορές την ημέρα (γεύματα και σνακ).

Κάνοντας τις σωστές επιλογές τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι του καθημερινού τρόπου διατροφής, με θετικές συνέπειες και για το σωματικό βάρος αλλά και για την ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση