Ο ρόλος της αυτοπεποίθησης στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Τα νεαρά κορίτσια που έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση καθυστερούν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, σε αντίθεση με τα αγόρια που εμπλέκονται από νωρίς σε σεξουαλικές περιπέτειες, ειδικά όταν έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορίτσια που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους γνωρίζουν τον έρωτα σε μικρή ηλικία, προσπαθώντας να καλύψουν την ανασφάλεια τους.

Επιστήμονες από το Indiana University School of Medicine πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 188 έφηβοι, που παρακολουθούσαν την πρώτη τάξη του λυκείου. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο και να συμπληρώσουν ένα τεστ που φανέρωνε το επίπεδο αυτοπεποίθησης τους. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε ενεργό σεξουαλική ζωή.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν οι παραπάνω έφηβοι βρίσκονταν στην τρίτη λυκείου, οι επιστήμονες τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα αγόρια με υψηλή αυτοπεποίθηση είχαν 2.4% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γρηγορότερα σεξουαλικές εμπειρίες, συγκριτικά με τα αγόρια που είχαν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αυτό όμως δεν ίσχυε και για τα κορίτσια, αφού είχαν ακριβώς την αντίθετη αντίδραση. Οι νεαρές που έδειχναν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σεξουαλικά απραγείς, συγκριτικά με τα κορίτσια που ένιωθαν έντονες ανασφάλειες.

Το 50% των αγοριών με την υψηλή αυτοπεποίθηση και το 40% των κοριτσιών με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση είχαν βιώσει μια σεξουαλική εμπειρία στο διάστημα των δύο ετών της έρευνας.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία ευθύνονται κυρίως για την αυξημένη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και για τον αυξημένο αριθμό των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση