Οι αναστάσιμες θερμίδες

Το Πάσχα αποτελεί καλή ευκαιρία για απόδραση από την πόλη η οποία συνδυάζεται με μεγάλο φαγοπότι. Ακόμα και για όσους μείνουν εντός των πυλών, τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας αυτής δεν πρόκειται να λείψουν από το τραπέζι.

Η νηστεία που πιθανόν έχει προηγηθεί κάνει πολλούς να ανυπομονούν να καταναλώσουν κρέας και κυρίως τον οβελία της Κυριακής, αλλά και το κοκορέτσι ή τη συκωταριά. Ευτυχώς, οι ημέρες για καταχρήσεις είναι περιορισμένες που σημαίνει ότι μπορείτε να τη γλιτώσετε με μόνο ένα ή δύο λουκούλλεια γεύματα.

Το Care σας ενημερώνει για τις θερμίδες του Πασχαλινού τραπεζιού, αλλά και το πως μπορείτε να τις κρατήσετε σε λογικά επίπεδα και να μην αυξήσετε τα κιλά σας.

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Οι πρωταγωνιστές στο τραπέζι της Κυριακής είναι βέβαια το αρνί ή το κατσίκι για άλλους, το συκώτι και οι συκωταριές αλλά και το κοκορέτσι. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έρχονται σε δεύτερη μοίρα και θα αποτελέσουν απλά και μόνο τα συνοδευτικά.

Ομως το βασικό πρόβλημα δεν είναι το ό,τι τα περισσότερα εδέσματα είναι ζωικής προέλευσης, αλλά το ό,τι πρόκειται για τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που είναι πλούσια σε λιπίδια και χοληστερόλη και συνεπώς σε θερμίδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αρνί. Μία “καλή” μερλίδα αρνί ξεπερνάει τις 500 θερμίδες, ενώ η χοληστερόλη που περιέχει ξεπερνάει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης.

Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωση πέτσας ή επιλέξτε κομμάτι κρέατος με λιγότερο λίπος, όπως είναι το κομμάτι από το μπούτι. Το ίδιο ισχύει και για τα παϊδάκια.

Αν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε αρνί και κατσίκι, επιλέξτε το κατσίκι, το οποίο περιέχει πολύ λιγότερο λίπος από το αρνί.

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε όλους τους πειρασμούς που έχετε μπροστά σας, επιλέξτε λίγο από το καθένα. Ενα μικρό κομμάτι αρνί ή κατσίκι λοιπόν, μία “καλή” φέτα κοκορέτσι και λίγη συκωταριά είναι υπεραρκετά.

Η συκωταριά αλλά και το κοκορέτσι είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη, ιδίως εάν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά “γλυκάδια”. Εάν τα ετοιμάζετε εσείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μισά γλυκάδια, περιορίζοντας σημαντικά τις θερμίδες.

Αυγά

Το ό,τι τσουγκρίσατε το αυγό σας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει και να το φάτε. Τα αυγά μπορεί να μην αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας, αλλά ένα αυγό καλύπτει σχεδόν την ημερήσια ανάγκη για χοληστερόλη.

Μπορείτε κάλλιστα να κρατήσετε τα αυγά που τσουγκρίσατε στο ψυγείο και να τα καταναλώστε σε κάποια από τις επόμενες ημέρες, όπου θα προτιμήσετε να αποφύγετε το κρέας.

Σαλάτες και αμυλούχες τροφές

Οι σαλάτα και το ψωμί θα πρέπει να παίξουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σαλάτα δεν πρέπει απλά να διακοσμήσει το εορταστικό τραπέζι.

Ετοιμάστε σαλάτες απλές, με πολλά λαχανικά και αποφύγετε να προσθέσετε σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα. Λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι αρκούν.

Το ψωμί θα προσφέρει τους απαραίτητους υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα σας χορταίνει, χωρίς να παίρνετε λιπαρά και πολλές θερμίδες.

Για τις πατάτες φούρνου που έχουν ψηθεί μαζί με το κρέας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορεί να αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων, αλλά επιπλέον περιέχουν και το λίπος από το κρέας και φυσικά και το προστιθέμενο λίπος, για το ψήσιμο.

Τυριά

Προσοχή στα τυρία. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε τυρί επιλέξτε μόνο ένα μικρό κομμάτι στο μέγεθος σπιρτόκουτου. Ενα τέτοιο κομμάτι φέτας αποδίδει γύρω στις 90 θερμίδες, ενώ ένα αντίστοιχο κομματι γραβιέρας αποδίδει περισσότερες από 120 θερμίδες.

Τα τυριά αποτελούν επίσης πλούσια πηγή λιπαρών και καλό θα ήταν να περιοριστούν ή και να απέχουν από το πασχαλινό τραπέζι.

Αλκοόλ

Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και κατατάσσεται δεύτερο μετά τα λιπίδια, τα οποία αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Ενα ποτήρι κρασί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 150 θερμίδες, ανάλογα με το πόσο γεμίζετε το ποτήρι αλλά και τους βαθμούς αλκοόλ του κρασιού.

Τα αλκοολούχα ποτά όπως ούζο, τσίπουρο κτλ έχουν φυσικά πολύ περισσότερες θερμίδες, καθώς η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τουλάχιστον 40%. Το κρασί σπάνια ξεπερνά το 13%.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της μπύρας, η οποία ναι μεν δεν ξεπερνάει το 5% (η συνηθισμένη μπύρα lager ή pilsner), αλλά η παγωμένη μπυρίτσα “κατεβαίνει” πολύ εύκολα, ιδίως εάν ο καιρός είναι ζεστός.

Επιδόρπιο

Καλά φάγατε καλά ήπιατε και ήρθε και η ώρα για γλυκό. Εάν το έχετε παρακάνει με το φαγητό δεν υπάρχει λόγος να προσθέσετε και άλλες 500 θερμίδες από κάποιο γλυκό, το οποίο θα σας επιβαρύνει και με περισσότερα λιπαρά και πιθανόν και χοληστερόλη.

Αρκεστείτε σε μία ποικιλία από δροσερά φρούτα ή σε κάποιο γλυκό με χαμηλά λιπαρά όπως παγωτό γρανίτα ή ζελέ τα οποία είναι και δροσιστικά.

Εάν βέβαια επιμένετε να φάτε ένα από τα γλυκά τα οποία διαθέτει το εορταστικό τραπέζι, προτιμήστε να το μοιραστείτε με το διπλανό σας, προσφέροντάς του τις …μισές θερμίδες.

Οπως και να είναι το τραπέζι της Λαμπρής, να έχετε πάντα στο νου σας την έννοια του μέτρου και της ποικιλίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση