Τα αερόβια προγράμματα προστατεύουν την υγεία

Οι άντρες, οι οποίοι έχουν καλή φυσική κατάσταση λόγω της συστηματικής συμμετοχής τους σε αερόβια προγράμματα μέτριας ή υψηλής έντασης, έχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Aerobics Center Longitudinal , η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Επιστήμονες από το Cooper Institute in Dallas πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 17.000 άντρες, ηλικίας 40-87 ετών. Τους ζητήθηκε να εκτελέσουν ένα τεστ φυσικής κατάστασης στο διάδρομο, φτάνοντας στο 85% της μέγιστης καρδιακής τους συχνότητας. Οι ειδικοί έκριναν την απόδοση των αντρών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους και κάποιους άλλους παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το τσιγάρο, την κατανάλωση αλκοόλ καθώς επίσης και το ιστορικό υγείας των γονιών τους.

Τα άτομα, τα οποία είχαν την ικανότητα να ασκούνται στο διάδρομο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερη κόπωση, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τα άτομα που κουράζονταν εύκολα και γρήγορα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άντρες που είχαν την υψηλότερη αερόβια ικανότητα διατηρούσαν την αρτηριακή τους πίεση και τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα και είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που είχαν φτωχή φυσική κατάσταση.

Οι άντρες, οι οποίοι διατηρούσαν μια μέτρια φυσική κατάσταση, είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό, σε σχέση με τους αγύμναστους συνομηλίκους τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση