Αερόβια άσκηση και υπέρταση

H άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το σωματικό βάρος και το φύλο του ασκούμενου. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Tulane University School, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν πως όλα τα είδη της αερόβιας άσκησης έχουν θετική συμβολή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς ο ασκούμενος να είναι υποχρεωμένος να γυμνάζεται με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο.

Επομένως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το κολύμπι, καθώς και άλλα αερόβια αθλήματα αποτελούν σωστές επιλογές για τα άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπέρτασης, χοληστερίνης και παχυσαρκίας.

Η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αρκεί βέβαια να το έχει υποδείξει ο γιατρός. Στην συνέχεια ο γυμναστής που θα αναλάβει την εκγύμναση ενός υπερτασικού ατόμου πρέπει να είναι γνώστης της κατάστασης, προκειμένου να διαμορφώσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.

Για καλύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης, η άσκηση πρέπει να συνδυαστεί με μια κατάλληλη διατροφή και με την αλλαγή κάποιων ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2419 άτομα τα οποία είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και ήταν αγύμναστα. Τους ζητήθηκε να εκτελέσουν αερόβια άσκηση, διάρκειας 20-30 λεπτών, τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μείωση της αρτηριακής πίεσης των ασκούμενων και βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών κατάφερε να χάσει και βάρος κατά τη διάρκεια του τεστ.

Οι επιστήμονες λοιπόν θεωρούν αναγκαία την συμμετοχή όλων μας σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής διάρκειας μισής ώρα και συχνότητας τεσσάρων φορών την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση