Λέμφωμα στομάχου

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το λέμφωμα του στομάχου αποτελεί το 1-5% των κακοηθών όγκων του στομάχου (το 95% είναι αδενοκαρκίνωμα του στομάχου). Από την άλλη το λέμφωμα αποτελεί το 50% των λεμφωμάτων του πεπτικού σωλήνα. Ολα αυτά αφορούν τα πρωτοπαθή λεμφώματα του στομάχου, εκείνα δηλαδή που ξεκινούν από το στομάχι και όχι εκείνα που είναι μέρος ενός γενικευμένου (συστηματικού) λεμφώματος. Φαίνεται ότι η συχνότητά τους αυξάνεται.

Αιτιολογία

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο, ως αιτία της ασθένειας του λεμφώματος του στομάχου και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι παίζει στον καρκίνο.

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία του λεμφώματος του στομάχου δε διαφέρει σημαντικά από αυτή του καρκίνου του στομάχου. Τα βασικά συμπτώματα δηλαδή είναι ανορεξία, ναυτία, πόνος, απώλεια βάρους κλπ.

Διάγνωση

Η διάγνωση του λεμφώματος του στομάχου γίνεται με παρόμοιο τρόπο με τον καρκίνο του στομάχου, δηλαδή με ενδοσκόπηση και βιοψία.

Θεραπεία

Αφού γίνει η διάγνωση, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει συστηματικό (γενικευμένο) λέμφωμα και ότι η νόσος περιορίζεται στο στομάχι. Αν αυτό διασφαλιστεί τότε υπάρχουν δύο επιλογές
1. Χειρουργική θεραπεία (γαστρεκτομή), όπου αφαιρείται όλο ή μέρος του στομάχου. Η θεραπεία αυτή είναι η πιο κλασσική, θεωρείται μακροχρόνια η πιο αποτελεσματική, αλλά έχει τα μειονεκτήματα μίας μεγάλης επέμβασης (επιπλοκές, κίνδυνοι).
2. Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, καθώς και εκρίζωση του μικροβίου (ελικοβακτηρίδιο) με φάρμακα. Η άποψη αυτή είναι νεότερη, πιο ριζοσπαστική κι απομακρύνει τους κινδύνους και τις συνέπειες της εγχείρησης. Δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί ότι μπορεί με απόλυτη επιτυχία να αντικαταστήσει την εγχείρηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση