εσω πλαγιος συνδεσμος γονατος | ρηξη εξω μηνισκου συμπτωματα | ακροαστικα πως περνανε

Λέμφωμα στομάχου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το λέμφωμα του στομάχου αποτελεί το 1-5% των κακοηθών όγκων του στομάχου (το 95% είναι αδενοκαρκίνωμα του στομάχου). Από την άλλη το λέμφωμα αποτελεί το 50% των λεμφωμάτων του πεπτικού σωλήνα. Ολα αυτά αφορούν τα πρωτοπαθή λεμφώματα του στομάχου, εκείνα δηλαδή που ξεκινούν από το στομάχι και όχι εκείνα που είναι μέρος ενός γενικευμένου (συστηματικού) λεμφώματος. Φαίνεται ότι η συχνότητά τους αυξάνεται.

Αιτιολογία

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο, ως αιτία της ασθένειας του λεμφώματος του στομάχου και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι παίζει στον καρκίνο.

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία του λεμφώματος του στομάχου δε διαφέρει σημαντικά από αυτή του καρκίνου του στομάχου. Τα βασικά συμπτώματα δηλαδή είναι ανορεξία, ναυτία, πόνος, απώλεια βάρους κλπ.

Διάγνωση

Η διάγνωση του λεμφώματος του στομάχου γίνεται με παρόμοιο τρόπο με τον καρκίνο του στομάχου, δηλαδή με ενδοσκόπηση και βιοψία.

Θεραπεία

Αφού γίνει η διάγνωση, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει συστηματικό (γενικευμένο) λέμφωμα και ότι η νόσος περιορίζεται στο στομάχι. Αν αυτό διασφαλιστεί τότε υπάρχουν δύο επιλογές
1. Χειρουργική θεραπεία (γαστρεκτομή), όπου αφαιρείται όλο ή μέρος του στομάχου. Η θεραπεία αυτή είναι η πιο κλασσική, θεωρείται μακροχρόνια η πιο αποτελεσματική, αλλά έχει τα μειονεκτήματα μίας μεγάλης επέμβασης (επιπλοκές, κίνδυνοι).
2. Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, καθώς και εκρίζωση του μικροβίου (ελικοβακτηρίδιο) με φάρμακα. Η άποψη αυτή είναι νεότερη, πιο ριζοσπαστική κι απομακρύνει τους κινδύνους και τις συνέπειες της εγχείρησης. Δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί ότι μπορεί με απόλυτη επιτυχία να αντικαταστήσει την εγχείρηση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.