αγγειοδυσπλασία εντέρου | τι ειδους τραβματα παθενει τετανο | ποσο κοστιζει μια απονευρωση

Μη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου στη χώρα μαςΗ διάγνωση του καρκίνου του στομάχου στη χώρα μας γίνεται με σημαντική καθυστέρηση από την έναρξη των συμπτωμάτων, όχι μόνο λόγω καθυστερημένης προσέλευσης του ασθενούς στον ειδικό γιατρό, αλλά και εξ αιτίας, μερικές φορές, της μη έγκαιρης παραπομπής του για ενδοσκόπηση και βιοψία, με τις οποίες τεκμηριώνεται η διάγνωση. Η μορφή αυτή του καρκίνου είναι ένας από τις πλέον θανατηφόρες και προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες.

Αυτό τονίστηκε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρθηκε η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου έχει ως αποτέλεσμα να είναι μικρό το ποσοστό των ασθενών με εγχειρήσιμο όγκο. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου αποτελεί σήμερα τη θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα και την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς.

Αν και οι πρόοδοι στην πρώιμη διάγνωση, στην προεγχειρητική διερεύνηση και στις χειρουργικές τεχνικές έχουν αυξήσει τον αριθμό των θεραπευτικών χειρουργικών εκτομών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν τούτοις η πενταετής επιβίωση στο σύνολο των ασθενών με καρκίνο του στομάχου, είναι μόνο 10-15%.

Το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι το 75% των ασθενών εμφανίζονται με προχωρημένη (ανεγχείρητη) νόσο κατά τη διάγνωση και επί πλέον επειδή ακόμη και για τους ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου, τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά.

Είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια με τη διάδοση της γαστροσκόπησης, ως κύριας διαγνωστικής μεθόδου αξιολόγησης ασθενών με συμπτωματολογία ανώτερου πεπτικού συστήματος, να ανιχνεύεται ο καρκίνος του στομάχου σε πρωιμότερο στάδιο με αύξηση της συχνότητας της εγχειρησιμότητας και βελτίωση της επιβίωσης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.