Συνεχείς οι θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η πρόοδος στη μοριακή βιολογία, στα διαγνωστικά μέσα, στην κατανόηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της σημασίας του στη γένεση και εξέλιξη ενός καρκίνου, καθώς επίσης και η εξέλιξη της κλινικής ογκολογίας, έχουν αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών κατά 60-90%.

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του β΄ τμήματος παθολογικής ογκολογίας του Θεαγενείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Δημητριάδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που οργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Οπως επεσήμανε ο κ. Δημιτριάδης, ο καρκίνος είναι μια ομάδα διαφορετικών νοσημάτων ως προς την αιτιολογία, τη θεραπεία και την πρόγνωση. Είναι αλήθεια ότι ένας στους πέντε ασθενείς θα καταλήξει κάποια στιγμή από καρκίνο και παρ’ όλο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων καταλήγει από καρδιαγγειακά νοσήματα, η λέξη καρκίνος εξακολουθεί να προκαλεί δέος και τρόμο.

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε, ότι σήμερα, εκτός των νέων κυτταρολογικών φαρμάκων, που εμπλούτισαν τους υπάρχοντες συνδυασμούς φαρμάκων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους, άρχισαν να εφαρμόζονται οι γνώσεις, που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως προς τη λειτουργία του κυττάρου.

Έτσι άρχισαν να χρησιμοποιούνται μονοκλωνικά αντισώματα και μόρια, που καταλαμβάνουν τους υποδοχείς του κυττάρου και παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του.

Επίσης άρχισαν να χρησιμοποιούνται παράγοντες, που παρεμποδίζουν την αγγειογένεση, εμβόλια για να ευαισθητοποιήσουν την αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα, αναστολείς του κύκλου του κυττάρου και ακόμη γονιδιακή θεραπεία για να ανασταλεί η ανάπτυξη του όγκου.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις, που εφαρμόζονται σήμερα παγκοσμίως για τη θεραπεία των πιο συχνών όγκων, όπως είναι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη, του δέρματος κλπ.

Θα δοθεί έμφαση στη συμβολή στα πρωτοποριακά σχήματα, που εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία ελληνικές επιστημονικές ομάδες για τη θεραπεία του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Θα αναφερθούν ακόμη τα νεότερα αντινεοπλασματικά φάρμακα όλων των κατηγοριών, οι τρόποι δράσης τους και οι δραστικότερες εφαρμογές τους.

Όμως το σημαντικότερο ίσως θέμα του συνεδρίου είναι η αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή, η οποία θα πρέπει να γίνεται πλέον από ειδικούς ογκολόγους και σε ειδικά ογκολογικά κέντρα.

Θα αναφερθεί η ελληνική πραγματικότητα και οι βελτιώσεις που μπορεί να δεχτεί το όλο σύστημα για να επιτευχθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες με καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στα νοσοκομεία.

Ελπίζουμε, είπε ο κ. Δημητριάδης, το συνέδριό μας να συμβάλει στην αρτιότερη ενημέρωση των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, που χειρίζονται ογκολογικούς ασθενείς και να προσφέρει την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση