Εξίσου επικίνδυνο με το αλκοόλ το κινητό για τους οδηγούς

Εξίσου επικίνδυνο με το αλκοόλ το κινητό για τους οδηγούςΗ χρήση του κινητού την ώρα της οδήγησης αποτελεί μία προσφιλή συνήθεια των οδηγών παγκοσμίως. Αν και η κλήση του τροχονόμου παραμονεύει, οι δικαιολογίες που βρίσκουν οι οδηγοί προκειμένου να παρακάμψουν το νόμο είναι πολλές, καθώς πιστεύουν ότι δεν κάνουν κάτι κακό και ότι δεν επηρεάζεται η οδηγική τους ικανότητα. Πρόσφατη έρευνα όμως που πραγματοποιήθηκε από το Transport Research Laboratory στη Μ. Βρετανία, έδειξε ότι η οδηγική συμπεριφορά επηρεάζεται αρνητικά από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα του οδηγού είναι λίγο υψηλότερα από τα κατώτερα όρια που επιτρέπει ο νόμος.

Οπως έδειξαν τα τεστ που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, οι χρόνοι αντίδρασης των οδηγών ήταν κατά 30% πιο αργοί όταν μιλούσαν στο κινητό σε σχέση με το αν είχαν καταναλώσει σχετικά μικρή ποσότητα αλκοόλ και κατά 50% με το όταν οδηγούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Επιπλέον οι οδηγοί δεν διατηρούσαν μία σταθερή ταχύτητα και κρατούσαν με δυσκολία την απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Πιο συγκεκριμένα οι οδηγοί που μίλαγαν στο κινητό αντιδρούσαν κατά μέσο όρο με καθυστέρηση μισού με ένα τρίτο του δευτερολέπτου. Σας φαίνεται ασήμαντος ο χρόνος;

Αν σκεφτείτε ότι όταν τρέχετε με ταχύτητα 100km την ώρα η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται με 14 επιπλέον μέτρα πριν αντιδράσετε τότε ίσως αλλάξετε άποψη. Τα μέτρα αυτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χρήση κινητού κατά την ώρα της οδήγησης είναι μία επικίνδυνη συνήθεια. Δεν θέτουμε σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό μας, αλλά και των άλλους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση