Επικίνδυνο το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία

Τα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα σε μικρή ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ως ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (National Cancer Insitute), των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια των οποίων το δέρμα είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με το ανθρώπινο δέρμα.

Εκθέτοντας τέτοια ποντίκια μικρής ηλικίας, σε υψηλές δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρουσίαζαν μελάνωμα στην ενήλικη ζωή τους.

Στα ήδη ενήλικα ποντίκια η δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα είναι τριάντα φορές μεγαλύτερη από αυτή στα ποντίκια μικρής ηλικίας, κάτι που τονίζει το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να προφυλάσσονται από τον ήλιο.

Και ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντίστοιχα αντιδρά και το ανθρώπινο δέρμα στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση