Το αλκοόλ κάνει επικίνδυνο το σεξ στους έφηβους

Το αλκοόλ κάνει επικίνδυνο το σεξ στους έφηβουςΤο Ροκ μπορεί να μην είναι πια επίκαιρο στις μέρες μας, όμως ο στίχος Sex, Drugs & Rock n΄ Roll που είχε γίνει σύνθημα για μία μερίδα της νεολαίας της δεκαετίας του 70, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους εφήβους στις μέρες μας, αν παραφραστεί σε Sex, Drugs and Alcohol. Σύμφωνα με πανεθνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, από το Kaiser Family Foundation, ένας στους τέσσερις νεαρούς αμερικανούς, ηλικίας 15 έως 24 ετών, έχει κάνει σεξ χωρίς να έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις γιατί βρισκόταν είτε υπό την επήρεια αλκοόλ είτε ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που συνδέει την χρήση ουσιών και αλκοόλ με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η σεξουαλική του διάθεση ήταν πολύ πιο έντονη από ότι συνήθως, όταν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή μέθης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79% των ενεργά σεξουαλικά νέων είχε κάνει έρωτα, τουλάχιστον μία φορά, υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ η πιθανότητα να κάνει έρωτα ένας έφηβος σε κατάσταση μέθης, ήταν επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αν ήταν νηφάλιος.

Το 50% δήλωσε ότι ο σύντροφός του πολύ συχνά συνδύαζε το σεξ με ναρκωτικά ή αλκοόλ και το 73% ότι ο σύντροφός του δεν χρησιμοποιούσε τις περισσότερες φορές προφυλακτικό κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο συνδυασμός σεξ και αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, συμβάλλοντας στην μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως το AIDS, στην αυξημένη πιθανότητα μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή ακόμη και ενός πιθανού βιασμού.

Στους περισσότερους βιασμούς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Εξάρτησης και Κατάχρησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (CASA), του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην Ν. Υόρκη, κ. Joseph Califano Jr, το θύμα ή ο δράστης ήταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών ή ναρκωτικών.

Είναι απαραίτητο, συμφωνούν οι ειδικοί, να ενταθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης των νέων, τόσο σε ότι αφορά την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά, όσο και στο πως αυτή επηρεάζεται από την χρήση ουσιών οι οποίες, πέρα από τις άλλες αρνητικές επιδράσεις που έχουν, επηρεάζουν την ορθή κρίση ενός ατόμου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση