Και ένα απλό τράνταγμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για το βρέφος

Ακόμη κι ένα μη βίαιο κούνημα ενός βρέφους ή παιδιού μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και να αποβεί μοιραίο, επισημαίνει βρετανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Βασιλικού Νοσοκομείου του Λονδίνου και δημοσιεύει η επιθεώρηση “New Scientist”.

Η κ. Τζ. Τζεντς, νευροπαθολόγος του νοσοκομείου του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας διευκρινίζει ότι νευρικές ίνες στον αυχένα του βρέφους που ελέγχουν την αναπνοή μπορεί να υποστούν βλάβη από κινήσεις του κεφαλιού, με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου και το εγκεφαλικό οίδημα.

Επιστήμονες του πιο πάνω νοσοκομείου μελέτησαν περιπτώσεις 53 παιδιών που πέθαναν από ύποπτα τραύματα, τα οποία ενδεχομένως έγιναν σκόπιμα. Η έρευνά τους που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Νευρολογίας, “Brain” (Eγκέφαλος) έδειξε το είδος της βλάβης που μπορεί να προκλήθηκε από βίαιο τράνταγμα ή άμεσο πλήγμα στο κεφάλι μόνο στα δύο από τα 37 βρέφη που δεν είχαν συμπληρώσει τον πρώτο έτος της ζωής τους.

Τα 3/4 των βρεφών πέθαναν επειδή έπαψαν να αναπνέουν. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η βλάβη σε αυτά τα βρέφη ήταν στο σημείο όπου ο εγκέφαλος συναντά το νωτιαίο μυελό. Είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο στα βρέφη, καθώς οι μυς του αυχένα είναι πολύ αδύναμοι και το κεφάλι αρκετά μεγάλο.

Τέντωμα ή βλάβη στα νεύρα σε αυτό το σημείο μπορεί να αυξήσει την πίεση στο κρανίο καθώς το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνου.

Η βλάβη που προκαλείται είναι όμοια με εκείνη που επιφέρει μια βίαιη κίνηση, ωστόσο νέα τεχνική μέθοδος μπορεί να διακρίνει τις μικρές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων τραυμάτων. Το μήνυμα, πάντως, της έρευνας είναι ότι γονείς και τροφοί πρέπει να κρατούν και να προσέχουν τα παιδιά με υπερβολική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση