ηωσινοφιλια | κυστη γλωσσας βατραχι | ελκος δωδεκαδακτυλου αιτια | πλαεινοι χιαστοι

Συγγενής ανεμευλογιά


Η συγγενής ανεμευλογιά οφείλεται σε νόσηση της εγκύου από ανεμευλογιά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Κλινική εικόνα

Η συγγενής ανεμευλογιά οδηγεί σε γέννηση νεογνών με συγγενείς ανωμαλίες, όπως ατροφία των άκρων, μικροκεφαλία, χοριοαμφιβληστροειδίτιδα, μικρό βάρος γέννησης, καταρράκτη, δερματικές ουλές, υδρονέφρωση, στένωση ή ατρησία εντέρου, ενδοκράνιες αποτιτανώσεις, νοητική καθυστέρηση, σπασμούς κ.ά.

Ανεμευλογια και εγκυμοσύνη - Συστάσεις

Επειδή είναι μικρός (1-2%),ο κίνδυνος να πάθει βλάβη το έμβρυο από τον ιό ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV), όταν μία έγκυος νοσήσει τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, δεν δικαιολογείται διακοπή της κύησης, παρά μόνο όταν διαπιστωθεί ατροφία άκρου υπερηχογραφικά, γιατί η βλάβη αυτή συνδυάζεται συχνά με βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αρα στην περίπτωση αυτή συνιστάται το έμβρυο να παρακολουθείται υπερηχογραφικά.

Η νόσηση της εγκύου μετά την 20ή εβδομάδα δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερο κίνδυνο για το έμβρυο.

Αν μία έγκυος πάθει ανεμευλογιά 5 τελευταίες.μέρες πριν από τον τοκετό ή 2 μέρες μετά, το έμβρυο θα εκδηλώσει ανεμευλογιά συνήθως την 5η έως 10η μέρα της ζωής του, λόγω ενδομήτριας μόλυνσής του, αφού δεν έχουν μεταφερθεί μέσω του πλακούντα στο έμβρυο τα ειδικά IgG αντισώματα που παράγονται μετά την πέμπτη μέρα της νόσου.

Θεραπεία

Η χορήγηση ακυκλοβίρης στην έγκυο που νοσεί δεν είναι γνωστό αν προλαμβάνει τη νόσηση του εμβρύου και πρέπει να χορηγείται αναλόγως της βαρύτητας της νόσου της μητέρας.

Σε νεογνά που οι μητέρες τους νόσησαν από ανεμευλογιά 5 μέρες πριν έως και 2 μέρες μετά τον τοκετό, επιβάλλεται η άμεση χορήγηση ειδική υπεράνοσης γ-σφαιρίνης VZIG (125 U) και σε περίπτωση εκδήλωσης της νόσου θεραπεία με ακυκλοβίρη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.