αισθημα παλμων στο στομαχι | χοτ ντογκ θερμίδες | κυφωση | τσεκ απ | ασκησεις ενδυναμωσης ραχιαιων μυων

Συγγενής βουβωνοκήλη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ονομάζεται η διόγκωση της βουβωνικής χώρας που μπορεί να επεκτείνεται προς ή και εντός του σύστοιχου ημιόσχεου, όταν το μικρό κλαίει ή 'ζορίζεται'

Συχνότητα

Η βουβωνοκήλη έχει συχνότητα 1-5% και είναι 8 φορές πιο συχνή στα αγόρια απ΄ότι στα κορίτσια. Αφορά τη ΔΕ βουβωνική χώρα κατά 60%, την ΑΡ κατά 30%, ενώ σε ένα ποσοστό 10% είναι αμφοτερόπλευρη. Είναι αρκετά συνηθισμένη στα πρόωρα νεογνά. (16-25%).

Αίτια

Οι όρχεις κατά τον 7ο μήνα της εμβρυικής ζωής, καταβαίνουν από την κοιλιά που αρχικά βρίσκονται στο όσχεο παρασύροντας μαζί τους ένα πέταλο περιτοναίου, την ελυτροειδή απόφυση. Οταν ολοκληρωθεί η κάθοδος των όσχεων (πριν τη γέννηση) η ελυτροειδής απόφυση αποφράσσεται. Αν δε συμβεί αυτό τότε προκύπτει η συγγενής βουβωνοκήλη. Από την ανοιχτή επικοινωνία, κατεβαίνουν στο όσχεο εντερικές έλικες ή επίπλουν. Αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό βουβωνοκήλης είναι:

- κρυψορχία
- εκστροφή ουροδόχου κύστεως
- ινοκυστική νόσος
- συγγ. εξάρθρωση ισχίου
- αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (ασκίτης, διόρθωση εξομφάλου γαστροσχισης)
- διαταραχές συνδετικού ιστού (βλενοπολυσακχαρίδωση)
- κ.α.

Κλινική εικόνα

Είναι τυπική: όταν το μικρό κλαίει, εμφανίζεται ομαλή μάζα που προβάλλει από το έξω βουβωνικό στόμιο και η οποία μεγαλώνει με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Οταν το μωρό χαλαρώσει, η κήλη, είτε ανατάσσεται αυτόματα ή ανατάσσεται με ήπια πίεση. Μερικές φορές δεν είναι ορατή η βουβωνοκήλη, αλλά ψηλαφάται με το χέρι, πάχυνση του σπερματικού τόνου (σημείο silk glove).

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό (μαρτυρία μητέρας) και στην ψηλάφηση της βουβωνοκήλης.

Αντιμετώπιση

Είναι πάντα χειρουργική. Η αναγκαιότητα της επέμβασης είναι μεγαλύτερη όταν το βρέφος είναι λίγων μηνών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών (περίσφιξη).

Η εγχείρηση για τη βουβωνοκήλη, στηρίζεται στην παρασκευή, απολίνωση και εκτομή του 'σάκκου' δηλαδή της ελυτροειδούς αποφύσεως που είναι ανοιχτή, έτσι ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία με την κοιλιά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.