Συγγενής βουβωνοκήλη

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ονομάζεται η διόγκωση της βουβωνικής χώρας που μπορεί να επεκτείνεται προς ή και εντός του σύστοιχου ημιόσχεου, όταν το μικρό κλαίει ή ‘ζορίζεται’

Συχνότητα

Η βουβωνοκήλη έχει συχνότητα 1-5% και είναι 8 φορές πιο συχνή στα αγόρια απ΄ότι στα κορίτσια. Αφορά τη ΔΕ βουβωνική χώρα κατά 60%, την ΑΡ κατά 30%, ενώ σε ένα ποσοστό 10% είναι αμφοτερόπλευρη. Είναι αρκετά συνηθισμένη στα πρόωρα νεογνά. (16-25%).

Αίτια

Οι όρχεις κατά τον 7ο μήνα της εμβρυικής ζωής, καταβαίνουν από την κοιλιά που αρχικά βρίσκονται στο όσχεο παρασύροντας μαζί τους ένα πέταλο περιτοναίου, την ελυτροειδή απόφυση. Οταν ολοκληρωθεί η κάθοδος των όσχεων (πριν τη γέννηση) η ελυτροειδής απόφυση αποφράσσεται. Αν δε συμβεί αυτό τότε προκύπτει η συγγενής βουβωνοκήλη. Από την ανοιχτή επικοινωνία, κατεβαίνουν στο όσχεο εντερικές έλικες ή επίπλουν. Αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό βουβωνοκήλης είναι:

– κρυψορχία
– εκστροφή ουροδόχου κύστεως
– ινοκυστική νόσος
– συγγ. εξάρθρωση ισχίου
– αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (ασκίτης, διόρθωση εξομφάλου γαστροσχισης)
– διαταραχές συνδετικού ιστού (βλενοπολυσακχαρίδωση)
– κ.α.

Κλινική εικόνα

Είναι τυπική: όταν το μικρό κλαίει, εμφανίζεται ομαλή μάζα που προβάλλει από το έξω βουβωνικό στόμιο και η οποία μεγαλώνει με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Οταν το μωρό χαλαρώσει, η κήλη, είτε ανατάσσεται αυτόματα ή ανατάσσεται με ήπια πίεση. Μερικές φορές δεν είναι ορατή η βουβωνοκήλη, αλλά ψηλαφάται με το χέρι, πάχυνση του σπερματικού τόνου (σημείο silk glove).

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό (μαρτυρία μητέρας) και στην ψηλάφηση της βουβωνοκήλης.

Αντιμετώπιση

Είναι πάντα χειρουργική. Η αναγκαιότητα της επέμβασης είναι μεγαλύτερη όταν το βρέφος είναι λίγων μηνών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών (περίσφιξη).

Η εγχείρηση για τη βουβωνοκήλη, στηρίζεται στην παρασκευή, απολίνωση και εκτομή του ‘σάκκου’ δηλαδή της ελυτροειδούς αποφύσεως που είναι ανοιχτή, έτσι ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία με την κοιλιά.

Διαβάστε επίσης