Νέο τετραπλό εμβόλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμοβλογιά

Ενα νέο τετραπλό εμβόλιο, συνδυασμός του τριπλού εμβολίου (MMR – ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς) και εμβολίου κατά της ανεμοβλογιάς, αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά στην Μ. Βρετανία, από την φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, εφόσον λάβει την σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Πολλοί είναι όμως αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ταυτόχρονη έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε τρεις τύπους αντιγόνων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και θεωρούν ότι το MMR αυξάνει τον κίνδυνο για αυτισμό και εντερικές διαταραχές.

Στην Μ. Βρετανία έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση απλών εμβολίων για κάθε μία από τις ασθένειες από τις οποίες προστατεύει το MMR, ενώ η εισαγωγή του νέου τετραπλού εμβολίου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι στην Μ. Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς.

Από ιατρικής πλευράς όμως το MMR θεωρείται απολύτως ασφαλές και οι ειδικοί θεωρούν ότι μείωση του ποσοστού των εμβολιασμών, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επίπτωσης των ασθενειών αυτών στον γενικό πληθυσμό.

Η ανεμοβλογιά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, αν και μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για ασθενείς με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι θάνατοι που οφείλονται στη νόσο έχουν παρουσιάσει αύξηση τα τελευταία τριάντα χρόνια παρά την ύπαρξη του εμβολίου.

Ο ιός μετά από ένα επεισόδιο της νόσου παραμένει στον οργανισμό σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής προκαλώντας έρπη ζωστήρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση