Μετ΄εμποδίων η προσπάθεια για το εμβόλιο κατά του AIDS

Πρόοδος σημειώνεται στην προσπάθεια των επιστημόνων για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του AIDS, καθώς η χρήση ενός πειραματικού σκευάσματος σε πιθήκους οδήγησε σε έλεγχο της λοίμωξης. Η ικανότητα όμως του ιού να μεταλλάσσεται περιορίζει την αισιοδοξία των ειδικών.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα δύο παράλληλων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Στην πρώτη έρευνα οκτώ πίθηκοι εμβολιάσθηκαν με ένα γονιδιακά διαφοροποιημένο εμβόλιο, το οποίο έχει την ικανότητα να προκαλεί την παραγωγή, από το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι ικανά να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Στην συνέχεια τα ζώα μολύνθηκαν με ένα ισχυρό υβριδιακό στέλεχος του ιού του AIDS με την ονομασία SHIV, που έχει την ικανότητα να μολύνει και τον άνθρωπο και τους πίθηκους.

Αν και ο εμβολιασμός δεν προφύλαξε από την μόλυνση τα ζώα, ωστόσο περιόρισε την σοβαρότητα της λοίμωξης σε επτά από αυτά, καθώς τα επίπεδα του ιού παρέμειναν χαμηλά, ενώ ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων ήταν ιδιαίτερα υψηλός.

Από την άλλη πλευρά όμως, η δεύτερη έρευνα που αφορούσε το όγδοο εμβολιασμένο ζώο, το οποίο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, έρχεται να περιορίσει την αρχική αισιοδοξία.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα αυτή ο SHIV κατόρθωσε να μεταλλαχτεί και να επιβιώσει παρά τη χρήση του εμβολίου. Η ικανότητα αυτή της μετάλλαξης είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες στην προσπάθεια τους να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο που θα προφυλάσσει αποτελεσματικά από τον ιό του AIDS.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση