Λιγότερες πρωτεΐνες και αλάτι μειώνουν τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά

Τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά συχνά λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές για περιορισμό του ασβεστίου. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, ο περιορισμός των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και του αλατιού, πιθανόν να αποτελεί καλύτερο τρόπο να προληφθεί η επανεμφάνισή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μόνο το 20% των ανδρών που ακολούθησαν διαιτολόγιο με φυσιολογικές ποσότητες ασβεστίου αλλά χαμηλότερο σε ζωικές πρωτεΐνες και αλάτι, επανεμφάνισε πέτρες στα νεφρά μετά από πέντε χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα που ακολούθησαν διαιτολόγιο χαμηλό μόνο σε ασβέστιο ήταν 38%.

Οταν περιορίζεται η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και αλατιού φαίνεται ότι μειώνεται η έκκριση οξαλικού άλατος στα ούρα, μία ένωση η οποία αντιδρά με το ασβέστιο και δημιουργεί ενώσεις που προδιαθέτουν τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Αντίθετα, οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε ασβέστιο μπορεί ακόμα και να αυξάνουν τα επίπεδα του οξαλικού άλατος στα ούρα, παρόλο που περιορίζουν την απέκκριση ασβεστίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν λοιπόν μία νέα διαιτητική προσέγγιση για την αποφυγή επανεμφάνισης πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με το Δρ. Loris Borghi, επικεφαλή της έρευνας, από το πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση