Φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην online έκδοση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν, για μία χρονική περίοδο 6 μηνών, περίπου 700 άτομα ηλικίας 25 έως 64 ετών. Κάποια άτομα δεν άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ κάποια άλλα κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μία μικρομερίδα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο φρούτο (80γρ.) ή σε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά.

Ατομα τα οποία προσλάμβαναν βιταμινούχα σκευάσματα δεν συμπεριλήφθησαν στην έρευνα. Μετά την 6μηνη περίοδο, μετρήθηκαν τα επίπεδα κάποιων αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη C, β-καροτένιο) και βρέθηκε ότι ήταν αυξημένα μόνο στα άτομα που είχαν αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο σωματικό βάρος ή στα επίπεδα της χοληστερόλης, στα άτομα με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όμως η συστολική πίεση (μεγάλη) μειώθηκε κατά περίπου κατά 4 mm Hg και η διαστολική (μικρή) κατά περίπου 1.5 mm Hg.

Η μείωση που παρατηρήθηκε στις τιμές της αρτηριακής πίεσης δε φαίνεται να οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη λίπους ή σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Το πιο πιθανόν είναι να αποδίδεται στην αυξημένη πρόσληψη καλίου, το οποίο βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε φρούτα και λαχανικά. Ενδεχομένως μπορεί να αποδωθεί και στη μειωμένη πρόσληψη νατρίου, αν και στην έρευνα δεν μετρήθηκε η πρόσληψη του νατρίου.

Η κατανάλωση των πέντε μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών αποτελεί την προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης σε ΗΠΑ και Βρετανία (five a day) και μπορεί να συμβάλει ακόμη και στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση