χωρις νικοτινη τσιγαρα | περιοδος χωρις ροη κ συμπτώματα | piercing θηλες | δρεπανοκυτταρική αναιμία

Λιγότερες θερμίδες και μεσογειακή δίαιτα προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου



Μικρότερες μερίδες φαγητού, και συνεπώς λιγότερες θερμίδες, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά (χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής) φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, των ΗΠΑ (US National Cancer Institute), στις αρχικές τους μελέτες σε γενετικά τροποποιμένα ποντίκια, με προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου, παρατήρησαν ότι όσα ποντίκια ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες ή δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα, είχαν 60% μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν προκαρκινικές καταστάσεις όπως πολύποδες, σε σχέση με τα ποντίκια τα οποία ακολούθησαν κανονική δίαιτα.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε πέντε διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με τη δίαιτα που χορήγησαν. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε κανονική δίαιτα, στη δεύτερη κανονική δίαιτα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, στην τρίτη δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, στην τέταρτη υποθερμιδική δίαιτα (40% λιγότερες θερμίδες) και στην πέμπτη δίαιτα με υψηλή πρόσληψη ελαιόλαδου, λαχανικών και φρούτων.

Στο τέλος της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποντίκια για να εντοπίσουν πόσους πολύποδες ανέπτυξαν στο παχύ έντερο.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε δίαιτα με ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα ανέπτυξαν 40% λιγότερους πολύποδες, ενώ τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε υποθερμιδική δίαιτα ανέπτυξαν 60% λιγότερους πολύποδες σε σχέση με τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε κανονική δίαιτα.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε κανονική δίαιτα με παράλληλη σωματική άσκηση παρουσίασαν ελαφρώς μειωμένο αριθμό πολυπόδων, ενώ τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά εμφάνισαν τους περισσότερους πολύποδες.

Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι απλά και μόνο η μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας (θερμίδες) συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, ενώ οι διατροφολόγοι παγκοσμίως συμφωνούν στο ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή βοηθά στην πρόληψη πολλών νοσημάτων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.