Το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας βλάπτει την υγεία

Το παθητικό κάπνισμα, ιδίως στους χώρους εργασίας, αποτελεί ένα φαινόμενο που προβληματίζει τους επιστήμονες διεθνώς, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων σε άτομα που δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.

Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 8.000 άτομα, από την Αυστραλία, την Ν. Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και 13 Ευρωπαϊκές χώρες και που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, μελετήθηκε η σχέση παθητικού καπνίσματος και εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων, άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα που εμφάνιζαν οι παθητικοί καπνιστές ήταν λαχάνιασμα μετά από έντονη δραστηριότητα, καθώς επίσης και δυσχέρεια στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η συχνότητα ύπαρξης παθητικών καπνιστών διέφερε από χώρα σε χώρα, με το μικρότερο ποσοστό να παρατηρείται στην Ουψάλα της Σουηδίας (2,5%) και το μεγαλύτερο στη πόλη Γκαλντάγκαο της Ισπανίας (53,8%).

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να προφυλαχτεί η υγεία των μη καπνιστών στους χώρους εργασίας, από τον καπνό των τσιγάρων των συναδέλφων τους.

Αν και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών μελετούν επί χρόνια την λήψη μέτρων προστασίας, διάφορες αντικαπνιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι στην ουσία δεν έχει κάποιο ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση