Μήλα και σελήνιο μειώνουν το κίνδυνο από άσθμα

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα και η υψηλή πρόσληψη σεληνίου, μπορεί να παρέχει προστασία από το άσθμα στους ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο δεύτερο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1471 ατόμων ηλικίας 16 έως 50 ετών, εκ των οποίων οι 607 είχαν άσθμα, προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών στο άσθμα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα άτομα τα οποία κατανάλωναν περισσότερα μήλα και είχαν και υψηλότερη πρόσληψη σε σελήνιο (μέταλλο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες), εμφάνιζαν άσθμα σε μικρότερη συχνότητα, ενώ όσοι κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρασί παρουσίαζαν ηπιότερη μορφή της ασθένειας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν για το σελήνιο, ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της πρόσληψής του, με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Κύριες πηγές σεληνίου αποτελούν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα θαλασσινά, το κρέας, το γάλα, αλλά και οι ολόκληροι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση