Το είδος του πρωινού σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Αρχίζοντας την ημέρα με πρωινό το οποίο περιλαμβάνει τηγανητά αυγά, μπέικον, λουκάνικα και καυτό τσάι (παραδοσιακό αγγλικό πρωινό), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου σε γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μία πιθανή εξήγηση στο γιατί στις Βρετανίδες, ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πολύ συχνότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες στην Ευρώπη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 156 γυναίκες με καρκίνο του οισοφάγου από την Ανατολική Αγγλία και τη Σκοτία, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Οι γυναίκες οι οποίες λάμβαναν, σε καθημερινή βάση, το παραδοσιακό αγγλικό πρωινό είχαν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν “ελαφρύ” πρωινό, όπως για παράδειγμα δημητριακά ή φρούτα.

Επιπλέον όσες έπιναν πολύ τσάι είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν, κάτι που αποδόθηκε περισσότερο στην πολύ υψηλή θερμοκρασία του αφεψήματος.

Ετσι λοιπόν, οι γυναίκες που δεν άφηναν το τσάι να κρυώσει πριν το πιουν, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες που το άφηναν να κρυώσει.

Η κατανάλωση καφέ δε συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του ό,τι ο καφές δεν πίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία όπως το τσάι.

Δεν είναι όμως μόνο η διατροφική αξία πρωινού αλλά και το αν παίρνει κάποιος πρωινό ή όχι, που σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου. Ετσι λοιπόν οι γυναίκες που δεν έπαιρναν καθόλου πρωινό είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν ελαφρύ πρωινό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κακή διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο και ένα 30% όλων των περιπτώσεων του καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν με βελτίωση στις διατροφικές συνήθειες.

Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ο όρος κακή διατροφή δεν αφορά μόνο τη διατροφική αξία των τροφίμων που καταναλώνονται, αλλά και τον τρόπο που καταναλώνονται, όπως για παράδειγμα η κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση