Αγάπη και οικογένεια ασπίδα κατά της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία

Η αγάπη, η φροντίδα και η καθημερινή επαφή με τα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος έχουν πολλή μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης από την οποία πλήττονται άτομα της τρίτης ηλικίας, τόνισε ο Γερμανός καθηγητής κ. Χανς Γκούτσμαν μιλώντας στο 29ο Συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής Ψυχιατρικής, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Ιεροδιακόνου επισημαίνοντας με τη σειρά του τη σημασία που παίζουν οι συνθήκες της οικογενειακής ζωής και οι πολιτιστικοί παράμετροι στην εμφάνιση της κατάθλιψης στη γεροντική ηλικία.

Τα θέματα, πάντως, στα οποία επικεντρώνονται οι περισσότερες από τις ανακοινώσεις των Ελλήνων και ξένων καθηγητών, που συμμετέχουν στο Συμπόσιο έχουν σχέση με το νόσο του Αλτσχάϊμερ και με τη γεροντική άνοια.

Σχετικά με την πρώτη νόσο οι επιστήμονες υπογράμμισαν τη σημασία του γονιδιακού παράγοντα και της συμβίωσης με τα άλλα μέλη της οικογένειας κάτι που παρατηρείται στη Νότια Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και με λίγα λιπαρά, όπως το λάδι, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και ακόμη και ένα ποτήρι κρασί καθημερινά, όπως και η συχνή επικοινωνία με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα, το διάβασμα και η γενικότερη παιδεία που αποκτά ένα άτομο, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μη εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάϊμερ ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Από τις ανακοινώσεις ξεχώρισαν αυτές του Μιχαήλ Αντόνι (Ελληνα καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ), του Ισπανού Αλμπέρτο Πορτέρα (από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης), του Ισραηλινού Αμός Κορζίν (από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ) και του καθηγητή του ΑΠΘ Σταύρου Μπαλογιάννη.

Ο κ. Αντόνι αναφέρθηκε στην αιτιοπαθογένεια της κεφαλαλγίας δίνοντας έμφαση στην αυχενική κεφαλαλγία αναλύοντας εκτεταμένα τους τρόπους θεραπείας της.

Ο κ.Πορτέρα είχε ως θέμα του την νευροφυσιολογία και αιχμαλώτισε το ακροατήριό του με συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρονταν κυρίως σε πολιτικούς διεθνούς κύρους αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μιας τέτοιας προσωπικότητας όταν καλείται να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ο καθηγητής Αμός Κορζίν που ασχολείται πάρα πολλά έτη με το θέμα των ανοιών και ειδικότερα με το θέμα της αγγειακής ανοίας αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η συγκεκριμένη άνοια μπορεί να θεραπευτεί με την ανάταξη πολλών παραγόντων που έχουν σχέση με την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιακή λειτουργία.
Δυστυχώς, όπως τόνισε, η αγγειακή άνοια συγχέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ με οδυνηρά αποτελέσματα για τους πάσχοντες αφού όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ακολουθείται λανθασμένη θεραπευτική αγωγή.

Στην ανακοίνωσή του ο κ.Μπαλογιάννης αναφέρθηκε στην αλλοίωση των οργανυλίων του νευρικού κυττάρου δηλαδή των μιτοχονδρίων και της συσκευής του Γκόλτζι, των μικροσωληναρίων των νευρικών ινιδίων και των συνάψεων ενώσεων των νευρικών κυττάρων στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Εξάλλου ο καθηγητής Λαβστόουν ανέλυσε την μοριακή βιολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά των παθογενετικών μηχανισμών οι οποίοι ενεργοποιούν τον προ-προγραμματισμένο θάνατο των νευρικών κυττάρων, διαδικασία την οποία ο καθηγητής Κνολ έχει αποδώσει με τον ελληνικό όρο απόπτωση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση