Η χαμηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη στην τρίτη ηλικία

Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στα άτομα τρίτης ηλικίας, μπορεί να αυξάνουν ακόμα και τη θνησιμότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου University of Hawaii at Manoa, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Lancet.

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής έδειχναν ότι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης αποτελούν προστατευτικό παράγοντα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα αυτά όμως αφορούσαν άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Στη νέα αυτή έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Honolulu Heart Program, μία μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στην οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα της χοληστερίνης σε 3572 άτομα ηλικίας 71-93 ετών, βρέθηκε ότι τα άτομα, με τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα (210-382mg/dl), παρουσιάζουν κατά 35% μειωμένη θνησιμότητα, σε σχέση με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα (81-167mg/dl).

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα. Υπάρχουν και άλλες μελέτες οι οποίες τα έχουν συσχετίσει και με αυξημένα επίπεδα βίαιου θανάτου, όπως αυτοκτονία.

Και ενώ δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβαίνει λόγω του ρόλου της χοληστερίνης στην παραγωγή διάφορων ορμονών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση