Μαγνητικά πεδία για την θεραπεία της κατάθλιψης

Η εφαρμογή παλλόμενου μαγνητικού πεδίου σε μία ορισμένη περιοχή του εγκεφάλου που παρουσιάζει διαταραχές της ηλεκτρικής της δραστηριότητας, σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές κατάθλιψης, μπορεί να αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματική με το ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Η μέθοδος με την ονομασία rTMS (Repetitive transcranial magnetic stimulation), βασίζεται στην εφαρμογή ελεγχόμενων μαγνητικών πεδίων έντασης 1.5 έως 2 Tesla, παρόμοιας με αυτή που χρησιμοποιείται στη μαγνητική τομογραφία, αλλά με μεγαλύτερες δυνατότητες εστίασης. Η κάθε θεραπεία διαρκεί για 10 -15 λεπτά και εφαρμόζονται περίπου 1000 παλμοί.

Τα πλεονεκτήματα της rTMS σε σχέση με το ηλεκτροσόκ είναι ότι ο ασθενής δεν πρέπει να υποβληθεί σε νάρκωση και δεν παρουσιάζει τις παρενέργειες που έχει το ηλεκτροσόκ αν και υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης ακούσιων σπασμών. Οι ασθενείς αισθάνονται μόνο ένα μικρό σφίξιμο στους μυς του κρανίου και ελαφρό πονοκέφαλο.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν διευκρινίσει με ποιο ακριβώς τρόπο επιδρά η rTMS στον εγκέφαλο, πιστεύουν ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την χημική δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζει ανώμαλη λειτουργία στους ασθενείς με κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση