Γιατί η υπέρταση πλήττει περισσότερο τους άνδρες

Ενας δείκτης στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ πιθανόν να εξηγεί το γιατί η υπέρταση πλήττει περισσότερο του άνδρες απ’ ότι τις γυναίκες στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη Πολωνών και Βρετανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Ο δείκτης αυτός είναι μία γενετική μεταβολή, η οποία βρέθηκε στο 1/3 των 155 ανδρών που πήραν μέρος στην έρευνα στη νότια Πολωνία.

Οσοι βρέθηκαν θετικοί για το συγκεκριμένο δείκτη, είχαν μέση τιμή αρτηριακής πίεσης 145/90. Συγκρίνοντας τη μέση αυτή τιμή με την αντίστοιχη των ατόμων που δεν είχαν το δείκτη, βρέθηκε ότι η συστολική τους πίεση ήταν αυξημένη κατά 10mm Hg και η διαστολική τους πίεση αυξημένη κατά 5mm Hg.

Οι άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τις γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 55 ετών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια τα οποία ευθύνονται για την υπέρταση και ότι θα μπορέσουν να βρουν την κατάλληλη θεραπεία όταν μπορέσουν να τα αναγνωρίσουν και διερευνήσουν τον ρόλο τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση