κροταφική αρτηρίτιδα | νόσος paget | θετικη δοκιμασια mantoux | γυμναστικη με αναπνοες

Οστεοπόρωση


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η συχνότερη μεταβολική πάθηση των οστών. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη μείωση της οστικής ποσότητας, σε σημείο τέτοιο που να μην μπορεί το οστό να διατηρήσει τη δομική ακεραιότητα του σκελετού. Δηλαδή, ουσιαστικά, στην οστεοπόρωση έχουμε μικρότερη ποσότητα οστού από αυτήν που φυσιολογικά αναμένουμε με βάση την ηλικία του ασθενούς. Ο λόγος είναι ότι, ενώ έχουμε φυσιολογικό ρυθμό κατασκευής νέου οστού, έχουμε, από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερο ρυθμό οστικής απορρόφησης. Η πάθηση αφορά κυρίως τα δοκιδωτά οστά, όπως είναι οι σπόνδυλοι, ο αυχένας του μηριαίου και το άπω άκρο της κερκίδας. Αφορά κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

α. Κύρια αίτια
– έλλειψη οιστρογόνων
– ακινησία ή γενικότερη έλλειψη δραστηριότητας (πχ., σε χρόνια πάθηση των αρθρώσεων ή σε εγκεφαλική ή μυϊκή βλάβη)
– υπερβολική αθλητική δραστηριότητα ,που οδηγεί σε υπερβολική απώλεια βάρους και αμηνόρροια
– χρόνια μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου ή η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου εξαιτίας διαφόρων συνδρόμων δυσαπορρόφησης
– διαταραχές στην παραγωγή βιταμίνης D
– το κάπνισμα και η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ ή καφέ
β. Σπάνια αίτια
– διαταραχές θρέψης: ψυχογενής ανορεξία
– ενδοκρινικές παθήσεις όπως ο υπογοναδισμός και το σύνδρομο Cushing
– παθήσεις του μυελού των οστών όπως είναι το πολλαπλούν μυέλωμα και η λευχαιμία
– η χρόνια χρήση ηπαρίνης
– η ιδιοπαθής οστεοπόρωση που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς άνδρες

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα σε κάποιον ακτινολογικό έλεγχο. Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζεται πόνος στην πλάτη ή αυτόματα κατάγματα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Είναι συνήθως φυσιολογικά. Όταν η οστεοπόρωση είναι πρώιμη το ασβέστιο και η υδροξυπρολίνη (ένζυμο ειδικό για τον συνδετικό ιστό και συστατικό των οστών) ούρων, μπορεί να είναι αυξημένα.
Η ακτινογραφία δείχνει αφαλάτωση της πυέλου και της σπονδυλικής στήλης. Η εξέταση εκλογής είναι η μέτρηση μάζας και οστικής πυκνότητας με σπινθηρογράφημα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Θα τεθεί με την μέτρηση της οστικής μάζας και πυκνότητας με το σπινθηρογράφημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στα γενικά μέτρα περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός της δίαιτας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη D. Οι ασθενείς πρέπει να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας και σε περίπτωση έντονης βλάβης στην σπονδυλική στήλη θα πρέπει να χορηγηθούν ειδικοί νάρθηκες στήριξης.
Τα ειδικά μέτρα περιλαμβάνουν την πρόληψη της εμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης με τη χορήγηση σκευασμάτων υποκατάστασης με κατάλληλους ορμονικούς συνδυασμούς και τη χορήγηση καλσιτονίνης για τη θεραπεία της οστεοπορώσεως.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Είναι καλή. Η οστεοπόρωση δεν προκαλεί θάνατο, αλλά μάλλον σωματική μειονεξία. Μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη με την κατάλληλη ορμονική θεραπεία υποκατάστασης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.