kruotherapeia k egymosini | τι σημαίνει νευρογενης ογκο | ποσο σημαντικος ειναι ο ρολος της οικογενειας

Επινεφριδιογεννητικό σύνδρομο και αρρενοποιητικές παθήσεις των γυναικών


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η εμφάνιση αρρενοποιητικών διαταραχών στην ενήλικη γυναίκα. Μερικές φορές η διάγνωση είναι καταφανής, όταν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη του αρρενοποιητικού συνδρόμου με οπισθοδρόμηση ή αντιστροφή του φύλου, άλλες φορές είναι πιο δύσκολη, ειδικά όταν το σύνδρομο αναπτύσσεται σ’ ελαφρή μορφή. Τότε, παράγοντες, όπως είναι η αιφνίδια μεταβολή στην ποσότητα των τριχών, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διάγνωση.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Υπερπλασία ή όγκοι του φλοιού των επινεφριδίων
Παθήσεις των ωοθηκών – σύνδρομο Stein-Leventhal (πολύ συχνό, με μεγάλες, πολυκυστικές ωοθήκες), ωχρινοποίηση της θήκης, αρρενοβλάστωμα κλπ
Παθήσεις του υποθαλάμου και της υπόφυσης – μεγαλακρία
Πλακουντιακά αίτια – εγκυμοσύνη, χοριοκαρκίνωμα
Διάφορα αίτια – γνήσιος ερμαφροδιτισμός, όγκοι του θύμου και λήψη φαρμάκων (τεστοστερόνη).

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά και συνίστανται στην εμφάνιση ακμής, εμφάνιση ή επιδείνωση δασυτριχισμού, βάθυνση φωνής, δύσοσμη εφίδρωση και αραιο- ή αμηνόρροια. Το μυϊκό σύστημα αλλάζει μορφή και γίνεται ανδρικού τύπου, οι μαστοί και τα έξω γεννητικά όργανα ατροφούν και η κλειτορίδα υπερτρέφεται. Οι τρίχες της κεφαλής μπορεί να πέσουν.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Ο προσδιορισμός της τεστοστερόνης είναι η εξέταση εκλογής για τις αρρενοποιημένες γυναίκες. Οι μετρήσεις των 11-δεσοξυκορτιζόλης και 17-υδροξυπρογεστερόνης στο πλάσμα, καθώς και των 17- κετοστεροειδών και πρεγνανοτριόλης στα ούρα, είναι σημαντικοί στη διάγνωση του φλοιοεπινεφριδιακού όγκου.
Η αξονική τομογραφία συνήθως αποκαλύπτει τους επινεφριδιακούς και τους ωοθηκικούς όγκους. Η υπερηχοτομογραφία είναι ειδική για την ανεύρεση ωοθηκικών κύστεων.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι όγκοι που συνοδεύουν τα σύνδρομα αρρενοποίησης έχουν υψηλή συχνότητα κακοήθειας. Οι αλλοιώσεις στη θηλυκότητα μπορεί να μην επανέλθουν. Η στειρότητα αποτελεί συχνή επιπλοκή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όταν υπάρχει ωοθηκικός ή επινεφριδιακός όγκος, η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση. Στην περίπτωση υπερπλασίας του φλοιού των επινεφριδίων, η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση κορτικοστεροειδών, με στόχο την ελάττωση του βομβαρδισμού των επινεφριδίων από την ACTH. Έχουν δοκιμαστεί επίσης οιστρογόνα ή συνδυασμός προγεστερόνης-οιστρογόνων για τη μακρόχρονη καταστολή των ωοθηκικών ανδρογόνων.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Εξαρτάται κυρίως από το υποκείμενο αίτιο, αλλά και την ηλικία εμφάνισης του αρρενοποιητικού συνδρόμου : εάν αυτή η αρρενοποιητική δράση είναι μακρόχρονη, τότε η πιθανότητα αισθητικής αποκατάστασης είναι μηδαμινή.
Οι κακοήθεις όγκοι έχουν την τάση να μεθίστανται αργά. Γι’αυτό και έγκαιρη εξαίρεση έχει ικανοποιητική πρόγνωση.
Η υπερπλασία των επινεφριδίων ανταποκρίνεται καλά στη χορήγηση γλυκοπρωτεϊνών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.