μικροβιο στην καρδια | συμπτωματα εγκεφαλικης κακωσεις | διαρροια λεμονι | ραγισμα πλευρου | ακροαστικα | στιλβωση

Νέα όρια ασφάλειας για τη διατροφή από WHO και FAOΤα νέα όρια ασφάλειας για τις αφλατοξίνες (0,5 g/Kg) στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνες και περνούν στο γάλα μέσω των ζωοτροφών (καλαμπόκι και φιστίκια) καθόρισε η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FΑΟ), Codex Alimentarius. H επιτροπή επίσης θέσπισε και τα νέα ανώτερα επιτρεπτά όρια για το μόλυβδο, αλλά και για άλλες τοξικές ουσίες, όπως επίσης εξέδωσε και νέες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Η επιτροπή συμφώνησε ότι η ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να ελέγχεται και να εγκρίνεται από την κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά, προτού τα προϊόντα αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά. Επιπλέον τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτό είναι το πρώτο παγκόσμιο βήμα για τον έλεγχο των μεταλλαγμένων τροφίμων, ενώ η διεθνής συμφωνία για τον έλεγχο τέτοιων προϊόντων, θα βοηθήσει όλες τις χώρες και κυρίως τις αναπτυσσόμενες.

Η επιτροπή ενέκρινε όπως αναφέραμε τα νέα μέγιστα επίπεδα περιβαλλοντικών ρυπαντών ιδίως του μόλυβδου, του καδμίου και των αφλατοξινών που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι φρουτοχυμοί, τα δημητριακά και το γάλα.

Οι εργασίες της επιτροπής για τις τοξικές αυτές ουσίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, παρέχοντας τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή και ιδιαίτερα των παιδιών. Για παράδειγμα ο μόλυβδος, ευθύνεται για διαταραχές στη διανοητική τους ανάπτυξη.

Μερικές χώρες μάλιστα ζήτησαν ακόμα χαμηλότερα μέγιστα επιτρεπτά όρια (0,05 γρ/κιλό) για τις αφλατοξίνες. Πάντως τα νέα όρια φαίνεται να είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η θέσπιση μέγιστων επιτρεπτών ορίων για τις αφλατοξίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονται διεθνώς και ιδιαίτερα από παιδιά.

Τέλος θεσπίστηκαν νέες οδηγίες για τη βιολογική κτηνοτροφία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι εκτροφής, να μειώνεται το στρες στα ζώα εκτροφής, και σταδιακά να εξαλειφθεί η χρήση φαρμάκων περιλαμβανομένων των αντιβιοτικών.

Τα ζώα θα πρέπει να εκτρέφονται κυρίως με οργανικές τροφές υψηλής ποιότητας, χωρίς οστεάλευρα ή κρεατάλευρα, ενώ οι τροφές από ψάρια και γάλα επιτρέπονται. Η χρήση αυξητικών ορμονών είναι απαγορευμένη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.