Διατροφή και καρκίνος: Τα τελευταία δεδομένα

Διατροφή και καρκίνος: Τα τελευταία δεδομέναΕνα σημαντικό ποσοστό καρκίνων, που φτάνει και το 30% μπορεί να προληφθεί, αποκλειστικά και μόνο με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού συνεδρίου για τη διατροφή και τον καρκίνο που πραγματοποιήθηκε στη Λυόν της Γαλλίας από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου 2001. Στο συνέδριο έγινε ανασκόπηση των τελευταίων δεδομένων που σχετίζουν τη διατροφή και τον καρκίνο και παρουσιάστηκαν και τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα ΕΠΙΚ (EPIC – European Investigation into Cancer and Nutrition), η οποία ξεκίνησε το 1993 και περιλαμβάνει 406.323 άτομα από εννέα Ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος της μεγάλης αυτής έρευνας είναι να μελετήσει ένα μεγάλο και ετερογενή πληθυσμό, με ευρεία διακύμανση, τόσο στις διατροφικές συνήθειες, όσο και στην επίπτωση των κακόηθων νεοπλασιών.

Συλλέγει πλήθος κοινωνικο-δημογραφικών και ιατρικών πληροφοριών και εισάγει ένα επιπλέον στοιχείο, τη συλλογή και διατήρηση βιολογικών δειγμάτων.

Οσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, η έρευνα ΕΠΙΚ δείχνει ότι όταν η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά τα 60 γραμμάρια, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του άνω γαστρεντερικού συστήματος (λάρυγγας, οισοφάγος) εννιαπλασιάζεται.

Μάλιστα συσχετίστηκε και το κάπνισμα με την κατανάλωση αλκοόλ και βρέθηκε ότι τα άτομα που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως και καταναλώνουν περισσότερα από 60 γραμμάρια αλκοόλ, παρουσιάζουν καρκίνο του άνω γαστρεντερικού συστήματος 50 φορές περισσότερο.

Παράλληλα η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αύξηση στον καρκίνο του στήθους, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι είχαν δείξει παλαιότερες μελέτες. Εξαίρεση αποτελεί η κατανάλωση κρασιού.

Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (μεγαλύτερη από 500γρ ημερησίως) προφυλάσσει από τον καρκίνο του άνω γαστρεντερικού συστήματος κατά 50%.

Μέτρια μείωση παρουσιάζεται και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η συσχέτιση αυτή είναι ισχυρότερη με τα λαχανικά σε σχέση με τα φρούτα.

Προστασία έναντι του καρκίνου του στομάχου φαίνεται να παρέχουν τα φρέσκα φρούτα και τα δημητριακά, προστασία που δε βρέθηκε να παρέχουν τα λαχανικά.

Οσον αφορά το κόκκινο κρέας, τα αρχικά αυτά αποτελέσματα δεν έδειξαν συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, έδειξαν όμως ότι η κατανάλωση 60 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο, σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας.

Η κατανάλωση άσπρου κρέατος και ψαριού δε συσχετίστηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και μάλιστα τα πουλερικά πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο στους άνδρες και τα ψάρια να μειώνουν τον κίνδυνο και στα δύο φύλα.

Η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών (φυτικών) ινών (32,5 γραμμάρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, μέχρι και 40%, σε σχέση με τη χαμηλή πρόσληψη ινών (12γραμμάρια).

Μελλοντικές αναλύσεις των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από την έρευνα ΕΠΙΚ θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες που συσχετίζουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με καρκίνους διαφόρων εντοπίσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση