Η επιθετική οδήγηση ανεβάζει την πίεση

Οι επιθετικοί οδηγοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της οδήγησης συγκριτικά με τους πιο ήρεμους, σύμφωνα με έρευνα της Δρ S.Malta από το Πανεπιστήμιο της Νεας Υορκης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Applied Psychophysiology and Biofeedback.

Η επιστημονική ομάδα επέλεξε δεκατέσσερις επιθετικούς οδηγούς, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι στο δρόμο συνήθιζαν να κλείνουν τα άλλα αυτοκίνητα και να κολλάνε πιεστικά πίσω από το προπορευόμενο όχημα. Επιπλέον επέλεξαν και δεκατέσσερις ήρεμους οδηγούς για να μπορέσει να γίνει η σύγκριση.

Από κάθε οδηγό ζητήθηκε να διαβάσει ένα σενάριο και να φανταστεί ότι βιώνει μία δύσκολη κατάσταση στο δρόμο. Στην συνέχεια μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση, ο καρδιακός παλμός και η εφίδρωση τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιθετικοί οδηγοί παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή τους πίεση σε σχέση με τους πιο ήρεμους. Η Δρ S.Malta υποστήριξε ότι αυτές οι μετρήσεις θα βοηθήσουν τους ερευνητές να δημιουργήσουν προγράμματα, με σκοπό την μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς των οδηγών.

Η Δρ. Malta τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι χαλάρωσης των επιθετικών οδηγών, όπως μυοχαλαρωτικές ασκήσεις και σκέψεις και κατέληξε ότι μπορεί κάποιος να ελέγξει τις αντιδράσεις του οργανισμού του, ανάλογα με το πως αντιμετωπίζει μια κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση