Οι ψηλοί ζουν περισσότερο

Μπορεί τα άτομα χαμηλού αναστήματος να θεωρούνται … γάτες, σύμφωνα με το αντίστοιχο λαϊκό άσμα, φαίνεται όμως ότι ζούν λιγότερο από τους ψηλότερους συνανθρώπους τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κοντά οστά σχετίζονται με τη μειωμένη διάρκεια ζωής για περισσότερο από 1000 χρόνια. Ανέλυσαν 490 σκελετούς ενήλικων ατόμων, από πόλη της βορειανατολικής Αγγλίας, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα μέχρι το 1850 περίπου.

Το 55% των ανδρών και το 73% των γυναικών απεβίωσαν σε ηλικία 45 ετών, ενώ το 39% των ανδρών και το 56% των γυναικών απεβίωσαν σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών. Η πιθανότητα θανάτου πριν τα 30 χρόνια μειωνόταν όσο το μήκος των οστών αυξανόταν.

Σύμφωνα με τον Dr. D.J. Gunnell του University of Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, η ανάλυση των δειγμάτων παρέχει στοιχεία που συνδέουν το μήκος των οστών με το ποσοστό θνησιμότητας.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί το μικρό ανάστημα είναι συνδεδεμένο με πρόωρο θάνατο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ύψος είναι δείκτης της διατροφής κατά την παιδική ηλικία, και της επιδράσης που αυτή έχει στην μετέπειτα ζωή.

‘Οι μηχανισμοί που έχουν σχέση με τη θνησιμότητα και το ύψος στο παρελθόν, είναι διαφορετικοί με τους μηχανισμούς του παρόντος. Για παράδειγμα, το μικρό ανάστημα αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά τη γέννα και αυτό συνυπολογίζεται με την υψηλή πιθανότητα πρόωρης θνησιμότητας στις γυναίκες’, δηλώνει ο Dr. Gunnell.

Ο ίδιος ερευνητής καταλήγει στο εξής ‘Τα κοντά, σε μήκος οστά, ανέκαθεν υπήρξαν δείκτης μειωμένης διάρκειας ζωής’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση