Τον ήλιο και τα μάτια σας

Σημαντικές βλάβες μπορεί να προκαλέσει στην όραση η έκθεση χωρίς προστασία, στην ηλιακή ακτινοβολία. Μερικές από αυτές είναι η οξεία φωτοκερατίτιδα και επιπεφυκίτιδα, η χρόνια κερατίτις, η υπερκεράτωση και υπερπλασία του επιπεφυκότος. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ηλιακή ακτινοβολία ενοχοποιείται για ορισμένες τουλάχιστον μορφές γεροντικού καταρράκτη. Επίσης πιθανολογείται ότι η σωρευτική χρόνια λήψη ακτινοβολίας προκαλεί εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς.

H έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου, εκτός από τις βλάβες που προκαλούν στην όραση προκαλεί και μια σειρά σοβαρών παθήσεων στο δέρμα γύρω από τα μάτια και στα βλέφαρα. Τέτοιες παθήσεις είναι η απλή υπερκεράτωση ,διάφορες δερματικές αλλοιώσεις, μέχρι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο εάν διαγνωσθεί εγκαίρως ο ασθενής έχει πλήρη ίαση.

Τα παραπάνω τονίστηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας κ. Αν. Κουρή σε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν και ο ομότιμος Καθ. Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Στρατηγός και ο Αν. Καθ. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσ. Ανώτερης Ατμόσφαιρας του Παν. Αθηνών ο κ. Κ. Βαρώτσος.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ανέκαθεν ήταν επιβλαβής για την υγεία μας, λόγω της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας (ΗΥΑ), τις τελευταίες όμως δεκαετίες η επικινδυνότητα της έχει αυξηθεί λόγω της φθοράς του φυσικού στρώματος του όζοντος, που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε μας και τον ήλιο και φιλτράρει αυτήν την ακτινοβολία.

Τις επικίνδυνες συνέπειες τις διαπιστώνουμε στο δέρμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κυρίως στα μάτια, με σοβαρά προβλήματα όρασης .

Ο κ. Ι. Στρατηγός ανέφερε ότι τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του πολίτη με τον επαγγελματία οπτικό για τη σωστή επιλογή απορροφητικών γυαλιών ηλίου προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες της ηλικιακής ακτινοβολίας.

Τα χαρακτηριστικά των απορροφητικών γυαλιών συνοψίζονται στα εξής:

– να είναι πολύ καλής ποιότητας,

– να έχουν καθαρότητα και ομοιογένεια υλικού,

– να μην προκαλούν καθόλου παραμορφώσεις ειδώλων,

– να έχουν διαφάνεια,

– το υλικό να είναι αμετάβλητο σε διάφορες συνθήκες,

– να μην περιορίζουν σημαντικά το ορατό φάσμα και

– να μην προκαλούν καμιά διαταραχή στην όραση

Ο κ. Κώστας Ταρτάρας, Οπτικός και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών – Οπτομετρών τόνισε ότι τα γυαλιά ηλίου διατίθενται μόνο από τα οπτικά καταστήματα, όπου ο ειδικευμένος υπεύθυνος οπτικός, θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και θα προμηθεύσει το κοινό με τα σωστά απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι τα γυαλιά που αγοράζει τυχαία, εκτός των οπτικών καταστημάτων, όχι μόνο δεν προσφέρουν προστασία, αλλά αντίθετα δημιουργούν και πολλά προβλήματα στην όραση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Έλληνες αγοράζουν 2,5 εκατομμύρια περίπου γυαλιά ηλίου το χρόνο, από τα οποία περίπου το 70% εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας. Το κριτήριο δε που οι Έλληνες αγοράζουν γυαλιά ηλίου είναι:

α) το σχέδιο,
β) η τιμή
γ) το χρώμα και
δ) ο επώνυμος οίκος από τον οποίο προέρχεται

Οι άνδρες είναι περισσότερο προσεκτικοί στη σωστή επιλογή απορροφητικών γυαλιών ήλιου, αφού το 25,8% φροντίζει να τα προμηθεύεται από καταστήματα οπτικών, ενώ μόνο το 22,2% των γυναικών κάνει το ίδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση