Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στο Mediterraneo Hospital

Πηγή: Mediterraneo Hospital

Ένα νέο Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, πλήρως οργανωμένο, από τα πρώτα στον ιδιωτικό τομέα, λειτουργεί πλέον στην χώρα μας και θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών Ελλήνων και Κυπρίων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς. Το Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, λειτουργεί στο Mediterraneo Hospital. Η ανακοίνωση της λειτουργίας του Κέντρου έγινε το περασμένο Σάββατο (29 Μαρτίου) ΚΑΤΑ ΤΗ διάρκεια Επιστημονικής Ημερίδας ΜΕ Θέμα «Μεταμόσχευση Οργάνων: Μήνυμα Ζωής», την οποία διοργάνωσε το Mediterraneo Hospital, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, απόλυτα επιτυχείς ήταν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις, πράγμα που επιβεβαίωσε με την ομιλία της Αγγλίδα που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση.

«Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι ένα θεϊκό δώρο για την αποκατάσταση της όραση στους πάσχοντες» τόνισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Mediterraneo Hospital και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κερατοειδούς Δρ Ιωάννης Μάλλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Μάλλιας περίπου 1000 ασθενείς στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς, ενώ στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περίπου 40.000 μεταμοσχεύσεις.

Η λειτουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στο Mediterraneo Hospital θα μειώσει τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία και το χρόνο αναμονής των ασθενών για την ανεύρεση του πολυπόθητου μοσχεύματος.

«Το ποσοστό της επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς είναι πάρα πολύ υψηλό, αρκεί να προηγείται ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος και να επιλέγονται προσεκτικά οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν» κατέληξε στην ομιλία του ο Δρ Μάλλιας.

Mediterraneo Hospital και μεταμοσχεύσεις

Το Mediterraneo Hospital έχει θετική συνεισφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και είναι από τα πρώτα ιδιωτικά νοσοκομεία που πήρε άδεια για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς.

«Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού» τόνισε από την πλευρά της η κ Γεωργία Ε Δραγίνη αναισθησιολόγος, Γενική Διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ Mediterraneo Hospital και συμπλήρωσε: «Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γεωργία Ε Δραγίνη το Mediterraneo Hospital έχει θετική συνεισφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Συγκεκριμένα το 2008, η οικογένεια 57χρονης Γλυφαδιώτισσας που νοσηλευόταν και ήταν εγκεφαλικά νεκρή, με την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του Mediterraneo Hospital, πρόσφερε πέντε όργανα της για μεταμόσχευση, χαρίζοντας μια νέα ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας. Συγκεκριμένα:

  • Το ήπαρ έλαβε άνδρας 54χρόνων
  • Ο ένα νεφρός μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 44 χρόνων, ο οποίος έκανε αιμοκάθαρση 8 χρόνια
  • Ο δεύτερος νεφρός δόθηκε σε άνδρα 69 χρόνων, με 3,5 χρόνια στην αιμοκάθαρση
  • Οι κερατοειδείς σε δυο συνανθρώπους μας με σοβαρό πρόβλημα όρασης

Επίσης το ίδιο έγινε το 2012 όταν η οικογένεια 60χρονου Σουηδού, που νοσηλευόταν χάρισε τρία όργανα του για μεταμόσχευση.

  • Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύτηκε 56 χρόνη Ελληνίδα, η οποία υποβαλλόταν τρία χρόνια σε αιμοκάθαρση
  • Ό άλλος νεφρός σε 66χρόνο Έλληνα, ο οποίος περίμενε 10 χρόνια και έκανε αιμοκάθαρση
  • Το ήπαρ δόθηκε σε άνδρα 61 χρόνων

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με απόφαση του Δ.Σ του Mediterraneo Hospital απονεμήθηκε στον σύζυγο της 57χρονης Γλυφαδιώτισσας τιμητική πλακέτα για την προσφορά των οργάνων της. Η απονομή έγινε από τον δήμαρχο Γλυφάδας κ Κώστα Κόκκορη.

Στη σημασία του ρόλου του γιατρού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε στην ομιλία της η κ Μαρία Ε Πετράκη παθολόγος, εντατικολόγος Διευθύντρια ΜΕΘ του Mediterraneo Hospital Συγκεκριμένα τόνισε πως ο γιατρός της ΜΕΘ.:

  • Είναι ο επαγγελματίας «κλειδί» για την αύξηση της δωρεάς οργάνων
  • Εργάζεται στην «πηγή» των μοσχευμάτων (ΜΕΘ)
  • Φροντίζει για τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών
  • Ενημερώνει την οικογένεια του δυνητικού δότη για τη δωρεά και την υποστηρίζει
  • Συντονίζει σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2737/1999 «Μεταμοσχεύσεις Ιστών και Οργάνων»

Ημερίδα «Μεταμόσχευση Οργάνων: Μήνυμα Ζωής»

Την Επιστημονική Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ Αλκιβιάδης Κωστάκης και ο πρώην πρόεδρος παιδίατρος, εντατικολόγος κ Αναστάσιος Χατζής.

Ο κ Κωστάκης αφού συνεχάρη την διεύθυνση του Mediterraneo Hospital για την διοργάνωση τη Ημερίδας τόνισε πως «Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο χορηγούνται άδειες, για την δημιουργία Κέντρων Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται πλέον ούτε να πάμε στο εξωτερικό ούτε τίποτα. Εδώ γίνονται οι μεταμοσχεύσεις όπως γίνονται και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Από την πλευρά του ο κ Χατζής, που συντόνισε την Ημερίδα, επικεντρώθηκε στο «μεγάλο στοίχημα» όπως είπε της Ελλάδας που πρέπει να δώσει μεγαλύτερη μάχη για την λήψη οργάνων, μοσχευμάτων από νεκρούς.

«Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η όλη η διαδικασία της δωρεάς και της λήψης οργάνων, είναι φανερή και συντονίζεται από τον ΕΟΜ. Η νομοθεσία μας είναι πολύ καλή, πολύ αυστηρή, αυστηρότερη από την συνήθη ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι ανέφικτο για την χώρα μας τα όσα ακούγονται για εμπορία οργάνων στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει περίπτωση αξιοποίησης οργάνου που έχει ληφθεί με παράνομο τρόπο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε και στο όνομα ότι μπορεί να συμβεί κι αυτό, να μην κάνουμε αυτό που πρέπει, το οποίο είναι καθήκον και υποχρέωση προς την κοινωνία και προς τους συνανθρώπους μας, την δωρεά οργάνων».

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση