Το Botox μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους

Ισχυρούς πονοκεφάλους σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προκαλέσει το φάρμακο Botox, το οποίο από τα μέσα της δεκαετίας του 80 χρησιμοποιείται με επιτυχία για την καταπολέμηση των ρυτίδων του προσώπου και του λαιμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Δερματολογικής Ακαδημίας.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας κ. Murad Alam, 4 γυναίκες, λίγες μέρες μετά από την θεραπεία με Botox, το οποίο χρησιμοποιείται με μορφή ενέσεων και για την αντιμετώπιση έντονης εφίδρωσης των παλαμών (palmar hyperhidrosis), εμφάνισαν πολύ έντονους πονοκεφάλους για μία χρονική περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Οι πονοκέφαλοι αυτοί μάλιστα δεν υποχωρούσαν παρά την χρήση αναλγητικών φαρμάκων.

Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν ανάλογο ιστορικό, δεν αντιμετώπιζαν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία άλλη παρενέργεια από την χρήση του φαρμάκου, όπως για παράδειγμα αιματώματα.

Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 320 γυναίκες, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα. Οι πιο πολλοί ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για ένα ελαφρό πονοκέφαλο που δεν διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν αρκετά στοιχεία για το ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να εμφανίσουν ανάλογα συμπτώματα, αλλά ούτε και για το αν η θεραπεία με Botox, ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για την εμφάνιση των πονοκεφάλων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση