Βρέθηκε γονίδιο που συνδέεται με το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

Γονίδιο που σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer και καρδιαγγειακών ασθενειών, φαίνεται ότι συνδέεται και με το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Medical Association.

Οι ερευνητές του Stanford University School of Medicine, στην Καλιφόρνια, δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ενοχοποιείται γενετικός παράγοντας για την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου, που ταλαιπωρεί το 10% του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dr. Emmanuel Mignot και οι συνεργάτες του, ερεύνησαν 791 ασθενείς σε κλινική διαταραχών στον ύπνο. Κάθε ασθενής, υποβλήθηκε σε εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη του γονιδίου της πρωτεΐνης ApoE-4, η ύπαρξη της οποίας προδιαθέτει για υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακά προβλήματα..

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσοι ήταν φορείς της ApoE-4, είχαν διπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από το σύνδρομο της άπνοιας, σε σχέση με όσους δεν ήταν φορείς.

Το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο, είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μικρές διακοπές στην αναπνοή του ατόμου, κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα επεισόδια συνοδεύονται συχνά από πνίξιμο και ροχαλητό και έχουν σαν αποτέλεσμα, οι ασθενείς να διακατέχονται από αίσθημα κούρασης την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Dr.Mignot, το 8% του πληθυσμού με το σύνδρομο της άπνοιας, συνδέεται με την ύπαρξη της ApoE-4. “Το ποσοστό είναι μεγάλο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ο αριθμός αυτός είναι ικανός για να προταθεί γενετικός έλεγχος”, λέει ο Dr.Mignot.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση