Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου

Περισσότερα από 6000 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου καταγράφονται στην χώρα μας, με την κακή διατροφή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες να θεωρούνται οι κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Ηλικίες υψηλού κινδύνου θεωρούνται αυτές των 65-74 ετών, στις οποίες η ασθένεια εκδηλώνεται με 10 φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στις ηλικίες 35 – 44 ετών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα: Καρκίνος και διατροφή – Καρκίνος του παχέος εντέρου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας και τον Ομιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών η κ. Α. Ποταμιάνου επεσήμανε ότι οι καρκίνοι αυτού του τύπου είναι το σύνθετο αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και διαιτητικοί παράγοντες.

Τέτοιοι διαιτητικοί παράγοντες είναι το είδος της τροφής, η μέθοδος παρασκευής, η ποσότητα, η ποικιλία και οι συνολικές θερμίδες, ιδίως όταν συνδυάζονται με κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία και καθιστική ζωή.

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, που συνεπάγεται σχηματισμό καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών, συνοδεύεται από αυξημένη επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού.

Σύμφωνα με τον ογκολόγο κ. Σκάρλο οι Ελληνες έχουν τριπλασιάσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οκταπλασιάσει την κατανάλωση ζάχαρης και έχουν υποτριπλασιάσει την κατανάλωση οσπρίων.

Οπως εξήγησε η μεταστροφή αυτή στο διαιτολόγιο είναι επιβλαβής καθώς η κυτταρίνη και τα πίτουρα δρούσαν προστατευτικά στο έντερο εμποδίζοντας την δημιουργία πολυπόδων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση