μαντου και μαγνητική | θεραπεια πυλαιας υπερτασης | ηλικια διαγνωσης νανισμου | επιληπτικη κριση ή λιποθυμία

Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρουΠερισσότερα από 6000 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου καταγράφονται στην χώρα μας, με την κακή διατροφή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες να θεωρούνται οι κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Ηλικίες υψηλού κινδύνου θεωρούνται αυτές των 65-74 ετών, στις οποίες η ασθένεια εκδηλώνεται με 10 φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στις ηλικίες 35 – 44 ετών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα: Καρκίνος και διατροφή – Καρκίνος του παχέος εντέρου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας και τον Ομιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών η κ. Α. Ποταμιάνου επεσήμανε ότι οι καρκίνοι αυτού του τύπου είναι το σύνθετο αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και διαιτητικοί παράγοντες.

Τέτοιοι διαιτητικοί παράγοντες είναι το είδος της τροφής, η μέθοδος παρασκευής, η ποσότητα, η ποικιλία και οι συνολικές θερμίδες, ιδίως όταν συνδυάζονται με κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία και καθιστική ζωή.

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, που συνεπάγεται σχηματισμό καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών, συνοδεύεται από αυξημένη επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού.

Σύμφωνα με τον ογκολόγο κ. Σκάρλο οι Ελληνες έχουν τριπλασιάσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οκταπλασιάσει την κατανάλωση ζάχαρης και έχουν υποτριπλασιάσει την κατανάλωση οσπρίων.

Οπως εξήγησε η μεταστροφή αυτή στο διαιτολόγιο είναι επιβλαβής καθώς η κυτταρίνη και τα πίτουρα δρούσαν προστατευτικά στο έντερο εμποδίζοντας την δημιουργία πολυπόδων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.