Ασβέστιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 700mg ασβεστίου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτέλεσμα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the National Cancer Institute.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών δεν είχαν δείξει σημαντική συσχέτιση της αύξησης της πρόσληψης ασβεστίου και της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τη συσχέτιση της πρόσληψης ασβεστίου με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε περισσότερες από 88.000 γυναίκες και 47.000 άνδρες.

Ολοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν δώσει στοιχεία που αφορούσαν τη διατροφή τους, το σωματικό τους βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον υποβλήθηκαν σε εξετάσεις του παχέος εντέρου.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια και οι άνδρες για 10 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, 626 γυναίκες και 399 άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ημερήσια πρόσληψη 700-800mg ασβεστίου, είτε μέσω της δίαιτας είτε από συμπληρώματα διατροφής, μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου, κατά 40-50% σε σχέση με την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου που δεν ξεπερνούσε τα 500mg.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου δε φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Αναφέρουν επίσης ότι η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε σε άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, ενώ ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους άνδρες καπνιστές. Η πρόσληψη του ασβεστίου δε συσχετίστηκε με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα ανώτερα τμήματα του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν ληφθεί υπόψη η σημασία του καρκίνου του παχέος εντέρου στη δημόσια υγεία, ακόμα η μέτρια προστατευτική δράση του ασβεστίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση