φλεγμονη στο παχυ εντερο | μυς ωμου | μερικη ρηξη εσω πλαγιου συνδεσμου γονατος | Θωπειες

Το κόκκινο χρώμα της Λαμπρής


Από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας, το βάψιμο των αυγών, ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης, δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στη μεγάλη αυτή γιορτή, εισάγοντάς μας ακόμα πιο έντονα στη μυσταγωγία των Παθών. Ο συμβολισμός του κόκκινου χρώματος που παραπέμπει στο αίμα του Χριστού που μαρτύρησε πάνω στο Σταυρό, δίνει ένα κατανυκτικό τόνο στο κλίμα των ημερών, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την ανυπομονησία μας για το πασχαλινό τραπέζι. Καθώς όμως έχουν καταργηθεί οι φυσικές βαφές, εύλογα αναρωτιέται κανείς πόσο ασφαλείς είναι για την υγεία μας οι βαφές που κυκλοφορούν στην αγορά και πως πρέπει τελικά να βάφουμε τα αυγά. Το Care σε επικοινωνία που είχε με την κ. Επιφανίου διευθύντρια της διεύθυνσης τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στις βαφές των αυγών, αλλά και τα ειδικά γυαλιστικά που περιέχονται στις συσκευασίες.

Οι βαφές των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά ακουλουθούν τις προδιαγραφές που ορίζει κοινοτική οδηγία αλλά και το άρθρο 35 του κώδικα τροφίμων και ποτών για τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Προκειμένου να μη διαπερνά η βαφή από τους πόρους του κέλυφους του αυγού προσθέτονται ανθρακικά ή φωσφωρικά άλατα. Η προσθήκη αυτή γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους ώστε να μη βάφεται το εσωτερικό του αυγού.

Το γυαλιστικό το οποίο περιέχεται σε πολλές συσκευασίες μαζί με τη βαφή, είναι υγρό κερί shellac, το οποίο είναι φυσικό προϊόν και χρησιμποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για γυαλιστικούς λόγους όπως στις καραμέλες.

Τα αυγά θα πρέπει να βάφονται κατά τις οδηγίες που αναφέρουν οι βιομηχανίες στις συσκευασίες των βαφών. Για να περιορίζεται η ειχώρηση βαφής στα αυγά, θα πρέπει πρώτα να τα βράζετε, όσο θέλετε, και μετά να τα βάφετε.

Οι βαφές συνήθως βάφουν και σε ζεστό και σε κρύο νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετείτε τα αυγά λίγα λίγα μέσα στο μίγμα της βαφής και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά πριν τα γυαλίσετε είτε με λάδι, είτε με ειδικό γυαλιστικό αυγών.

Το έθιμο της βαφής των αυγών έχει πολλές πιθανές εξηγήσεις. Η μία από αυτές αναφέρει ότι κάτω από το Σταυρό υπήρχε ένα καλάθι με αυγά, στο οποίο έσταξε το αίμα του Ιησού και τα αυγά έκτοτε βάφονται με κόκκινο χρώμα, τη Μεγάλη Πέμπτη. Παλιά οι γυναίκες τη μέρα αυτή συνήθιζαν να κρεμούν κόκκινα ρούχα στα παράθυρα. Ετσι η Μεγάλη Πέμπτη ονομάστηκε και 'Κοκκινοπέφτη'.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.