Ρυτίδες: Η διατροφή κάνει τη διαφορά

Ρυτίδες: Η διατροφή κάνει τη διαφοράΛιγότερες ρυτίδες και πιο λείο δέρμα, απλά και μόνο με προσεγμένη διατροφή. Η Μεσογειακή δίαιτα, για μία ακόμα φορά, φαίνεται να υπερέχει. Βασικά χαρακτηριστικά της όπως η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών, προστατεύουν το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, όπως προκύπτει από μελέτη που έγινε στα πλαίσια της διεθνούς έρευνας με θέμα ‘Διατροφικές συνήθειες στην τρίτη ηλικία’. Η προστατευτική δράση αυτών των τροφών οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές, στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες A, C και Ε, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American College of Nutrition.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. 177 Ελληνες της Μελβούρνης, 69 Ελληνες που κατοικούν σε αγροτική περιοχή της Ελλάδος, 48 Αυστραλοί και 159 Σουηδοί. Μελετήθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες καθώς και η ποιότητα του δέρματος, ιδιαίτερα σε περιοχές που εκτίθονται στον ήλιο όπως το πρόσωπο.

Η πρόσληψη σε επίπεδο τροφών και θρεπτικών συστατικών μελετήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και η γήρανση του δέρματος μετρήθηκε με τη μικροτοπογραφική μέθοδο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί τα όσπρια αλλά και τα πολύσπορο ψωμί, κάνουν το δέρμα πιο λείο και περιορίζουν την ανάπτυξη των ρυτίδων.

Παράλληλα, ευεργετικές ιδιότητες έχει και ο περιορισμός των τροφών όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο αλλά και τα γλυκά, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη.

Οι ουσίες αυτές προστατεύουν το δέρμα από την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία και από τις επιδράσεις της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται κατά μεγάλο ποσοτό στο ελαιόλαδο είναι περισσότερο ανθεκτικά στις οξειδώσεις, σε σχέση με τα πολυακόρεστα. Η χρήση λοιπόν του ελαιολάδου ως αποκλειστικό προστιθέμενο λίπος στη διατροφή μπορεί να παρέχει αντιρυτιδική προστασία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση