Οικολογική απειλή από τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια

Τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα ψάρια ανοιχτής θάλασσας αλλά και στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η οικολογική οργάνωση Greenpeace. Ειδικοί επιστήμονες στο χώρο του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουν εκφράσει τους περιορισμούς τους σχετικά με την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων ψαριών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Perdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 60 γόνιμα γενετικά τροποποιημένα ψάρια, εάν εισαχθούν σε ένα πληθυσμό 60.000 ψαριών, είναι αρκετά για να εξαφανίσουν το φυσικό πληθυσμό των ψαριών μέσα σε 20-30 χρόνια.

Χαρακτηριστικά των ψαριών αυτών είναι το δύσμορφο κεφάλι και η αδηφαγία και αποτελούν πιθανή απειλή για το περιβάλλον αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

Τα ψάρια αυτά αποτελούν άμεσο κίνδυνο μια και είναι πολύ πιθανόν να ξεφεύγουν από τους περιορισμένους χώρους των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας όπου εκτρέφονται.

Την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από μισό εκατομμύριο ψάρια έχουν ξεφύγει από ιχθυοκαλλιέργειες στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η εταιρεία η οποία εκτρέφει γενετικά τροποποιημένο σολωμό έχει ήδη αναπτύξει ένα νέο είδος σολωμού, με την εισαγωγή ενός γονιδίου για αυξητική ορμόνη και ενός δεύτερου, το οποίο προστατεύει από το κρύο.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο σολωμός αυτός να αναπτύσσεται όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα με διπλάσιους και τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Greenpeace σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η πρόθεση του οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), να επιτρέψει την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ψαριών είναι σκανδαλώδης μια και το θαλάσσιο οικοσύστημα δε γνωρίζει όρια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση