Αγρια καλαμπόκια μολύνθηκαν από γενετικά τροποποιημένα

Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι μόλυνε φυτά άγριου καλαμποκιού στα βουνά του Μεξικού, όπου από το 1998 απαγορεύεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nature”.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Κουίστ και ο κ. Ιγκνάσιο Σαπέλα, ερευνητές του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, μελέτησαν το DNA άγριων καλαμποκιών που φύονται στη Σιέρα Οαξάκα στο νότιο Μεξικό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους τα συνέκριναν με δύο τύπους γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που παράγει η αμερικανική εταιρία Monsanto, καθώς και με άλλες ποικιλίες καλαμποκιού, που δεν είχαν μολυνθεί.

Ενας από τους τύπους καλαμποκιού της Monsanto έχει γονίδια τα οποία εκκρίνουν μια πρωτεΐνη που σκοτώνει τα παράσιτα. Ο άλλος τύπος έχει γονίδια που κάνουν τα φυτά ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα.

Οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν πως ορισμένα από τα άγρια καλαμπόκια είχαν ίχνη DNA που δεν θα μπορούσε να προέρχεται παρά μόνον από γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια.

Η εργασία τους, επιβεβαιώνει έρευνες που έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες το Εθνικό Ινστιτούτο Οικολογίας και η Εθνική Επιτροπή για την Βιοποικιλότητα του Μεξικού. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές το 10% των άγριων καλαμποκιών στο Μεξικό παρουσιάζουν δείγματα DNA μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Οπως τόνισαν οι αμερικανοί επιστήμονες, είναι δύσκολο να πει κανείς αν η μόλυνση των άγριων καλαμποκιών προέκυψε επειδή κάποιοι παραβίασαν την απαγόρευση ή αν προέρχεται από σπόρους που είχαν εισαχθεί στο Μεξικό πριν από το 1998.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση