Ο μηχανισμός δράσης της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό

Μένοντας ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, άλλοτε για να διαβάσουμε στις εξετάσεις και άλλοτε για να παρακολουθήσουμε ένα συνέδριο, όλοι μας πίνουμε λίγο καφέ, που θα μας τονώσει και θα μας κάνει να ανταπεξέλθουμε στις διάφορες υποχρεώσεις.

Ο καφές είναι γνωστό ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο, αλλά ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν είναι ακόμη σαφής. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της πόλης Μάγκντεμπουργκ της Γερμανίας πιστεύουν τώρα πως “το κλειδί της δράσης της καφεΐνης” βρίσκεται στο ασβέστιο. Εστίασαν λοιπόν την έρευνά τους στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος.

“Αυτό το κέντρο λειτουργεί όπως ένας διακόπτης” λέει ο Χανς-Κρίστιαν Πάπερ, καθηγητής ψυχολογίας του πιο πάνω Πανεπιστημίου. “Οσο είμαστε ξύπνιοι ο υποθάλαμος αποτελεί το κύριο σημείο για το σύνολο των πληροφοριών που λαμβάνονται από τα αισθητήρια όργανα. Τα νευρικά του κύτταρα μεταδίδουν σήματα από τα μάτια, τ’αυτιά και το δέρμα για περαιτέρω επεξεργασία στο κύριο τμήμα του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα νευρικά κύτταρα του υποθαλάμου λειτουργούν ως φίλτρο εμποδίζοντας την περαιτέρω επεξεργασία των πληροφοριών αυτών.

“Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των φάσεων της εγρήγορσης και του ύπνου. Οσο είμαστε ξύπνιοι, η ηλεκτρική ενέργεια των κυττάρων διασφαλίζει τη ροή του ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα του υποθαλάμου και διεγείρει την απελευθέρωση περισσότερου ασβέστιου από τα αποθέματα που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.

Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα του νευρικού κυττάρου φαίνεται να είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι η λαμβανόμενη πληροφορία μεταδίδεται σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Στον ύπνο, αντίθετα, εμποδίζεται η ροή του ασβεστίου. Η καφεϊνη, υποστηρίζουν οι ερευνητές, μοιάζει να μπορεί να ανοίγει τις “πόρτες” που επιτρέπουν τη ροή και στα αποθέματα ασβεστίου . Ετσι ο πότης του καφέ παραμένει ξύπνιος.

Κάθε εθισμένος στον καφέ ξέρει, ωστόσο, ότι η επίδραση της καφεϊνης δεν διαρκεί επ’αόριστον. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η δράση της συνεχίζεται καθ’όσον αποθηκεύεται ασβέστιο στον οργανισμό.

Η επίδραση της καφεϊνης διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι αντιδρούν έντονα μετά από ένα φλυτζάνι καφέ, παρουσιάζοντας προβλήματα αϋπνίας, ταχυκαρδία και τρέμουλο. Αντίθετα, γι άλλους ο καφές είναι τονωτικός και τους βοηθά να κάνουν πολλά πράγματα χωρίς να έχουν παρενέργειες. Αλλοι πάλι πίνουν ένα φλυτζάνι δυνατό καφέ πριν πέσουν για ύπνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση λίγης καφεϊνης στα υπερκινητικά παιδιά, τα κάνει να ηρεμούν. Η ιατρική χρησιμοποιεί την καφεϊνη για την τόνωση της καρδιάς και τις νευραλγίες. Η καφεϊνη χορηγείται επίσης, μαζί με χάπια για πονοκεφάλους, ημικρανίες και κρίσεις άσθματος. Η δηλητηρίαση του οργανισμού με νικοτίνη, μορφίνη και αλκοόλ αντιμετωπίζεται επίσης με καφεϊνη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση