Μηχανισμός επικοινωνίας λιποκυττάρων και εγκεφάλου

Ενα μηχανισμό, διαμέσου του οποίου τα λιποκύτταρα επικοινωνούν με την βοήθεια νευρικών κύτταρων με τον εγκέφαλο, ανακάλυψαν επιστήμονες της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη στις ΗΠΑ.

Στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.οι επιστήμονες έκαναν καλλιέργειες λιποκυττάρων και νευρικών κυττάρων στον ίδιο χώρο. Τα κύτταρα χωρίζονταν μεταξύ τους με μία πολύ λεπτή μεμβράνη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα λιποκύτταρα στέλνουν στα νευρικά κύτταρα χημικό σήμα για την αύξηση παραγωγής του νευροπεπτιδίου Υ, (ΝΡΥ) το οποίο στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο για τη διακοπή καύσης λίπους και την ανάγκη λήψης τροφής.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστή η χημική ουσία η οποία παράγεται από τα λιποκύτταρα και “δίνει εντολή” στα νευρικά κύτταρα για την παραγωγή του νευροπεπτιδίου Υ.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας θα τους βοηθήσουν να βρουν το γιατί κάποιοι συγκεκριμένοι τύπου λιποκυττάρων, όπως αυτά που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, σχετίζονται περισσότερο με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ήδη γνωστό ότι τα λιποκύτταρα στην κοιλιακή χώρα, σχετίζονται με πολλά νευρικά κύτταρα, αλλά ακόμα δε γνωρίζουν τους μηχανισμούς στους οποίους οφείλεται η διαφορετική συμπεριφορά τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση