Μηχανισμός αυτοάμυνας κατά των καρκινογόνων ουσιών

Στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μηχανισμού αυτοάμυνας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι των καρκινογόνων τοξικών χημικών που υπάρχουν στις τροφές και το περιβάλλον, βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως υπήρχε ένας τέτοιος μηχανισμός, αλλά οι ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και του πανεπιστημίου Τσουκούμπα στην Ιαπωνία το απέδειξαν, μετά από 20 χρόνια έρευνας, χρησιμοποιώντας τεστ σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια.

Το σύστημα προστασίας του οργανισμού περιστρέφεται γύρω από μια ξαφνική ενίσχυση των προστατευτικών ενζύμων — τα λεγόμενα ένζυμα της φάσης ΙΙ — που αποβάλλει τα τοξικά χημικά. Τα ένζυμα ουδετεροποιούν αποτελεσματικά την ικανότητα των τοξινών να καταστρέφουν το DNA και να προκαλούν καρκίνο.

Οι επιστήμονες ήξεραν ήδη ότι φυσικές ουσίες σε φυτά, όπως η σουλφοραφάνη στο μπρόκολο και ορισμένα συνθετικά χημικά, μπορούν να περάσουν στο σύστημα αυτό και να έχουν προστατευτική δράση.

Σε δύο μελέτες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση “Proceedings” της αμερικανικής Aκαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες γράφουν ότι όχι μόνο απέδειξαν τις βασικές λειτουργίες του συστήματος στα ποντίκια, αλλά βρήκαν ένα “διακόπτη που το ρυθμίζει.

“Πήραμε την απόδειξη που περιμέναμε εδώ πολύ καιρό για το βασικό μηχανισμό που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο”, γράφει ο Δρ. Πολ Ταλάλεϊ, μοριακός φαρμακολόγος στο Τζον Χόπκινς που μετείχε στην έρευνα. Με την αύξηση των επιπέδων των ενζύμων της φάσης ΙΙ, μπορεί να παρέχεται “πολύ αποτελεσματική προστασία” από τον καρκίνο, προσθέτει.

“Η ακριβής κατανόηση του συστήματος αυτού από την πλευρά μας, μπορεί να καταστήσει εύκολη την παρασκευή φαρμάκων, που θα μπορούν να το “κουρδίζουν”, είπε ο Τόμας Κενσλέρ, ερευνητής στο Τζον Χόπκινς, τοξικολόγος και επικεφαλής των πρώτων κλινικών δοκιμών τέτοιου φαρμάκου στην Κίνα. “Εχουμε αποδείξεις ότι μπορέσαμε ν’ αυξήσουμε τα επίπεδα του συστήματος προστασίας σε ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση